Segavad mõtted takistavad naistel orgasmini jõudmist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ütlus, et naise tähtsaim suguorgan paikneb kahe kõrva vahel, võib paika pidada – nimelt leiti värskes uuringus, et erootiliste mõtete vähesus seksi ajal on seotud osa naiste probleemidega orgasmini jõudmisel.

Küsitletud naistel, kel oli raskem orgasmini jõuda, tuli seksi ajal automaatselt rohkem negatiivseid mõtteid pähe. Nende hulka loeti erootiliste kujutluste vähesus, kuid ka mõtted seksuaalsest ärakasutamisest või äpardumisest, vahendas livescience.com.

Üks uurijatest, kliiniline psühholoog Marta Xavier Cuntim, ütles, et negatiivsete või segavate mõtete vältimiseks pole kerget teed. Ent teades nende olemasolust, on lihtsam õppida nendega toime tulema.

Umbes neljandik naistest oli kogenud raskusi orgasmi saamisega korraga kuid järjest. Võimetus orgasmini jõuda on iha puudumise järel naiste kõige levinum mure seoses seksiga. Uues uuringus küsitleti 191 seksuaalselt aktiivset naist vanuses 18 kuni 59 aastat.

Varasemate uuringutega on tuvastatud kuut tüüpi potentsiaalselt segavaid mõtteid, nende hulka kuuluvad mõtted seksuaalsest kuritarvitamisest, soorituse nurjumisest, partneri vähesest kiindumusest, seksuaalsest passiivsusest ja kontrollist, täiesti ebaerootilistest asjadest ja keha puudustest.

Kuna uuring keskendus naiste varasematele kogemustele, siis ei paljasta andmed, kas negatiivsed mõtted tulid raskustest orgasmini jõudmisel või olid probleemid orgasmi saamisega põhjustatud negatiivsetest mõtetest või oli takistuseks mõlema variandi kombinatsioon.

Teatud psühholoogilised nõrkused võivad samas viia halbade mõteteni, märkis Cuntim. Naised, kel on seksuaalelus probleeme, kannavad sageli kaasas vaimset pagasit, milleks võib olla näiteks mure, et seks on halb või enda keha on ebaihaldusväärne.

Uued teadmised võivad Cuntimi sõnul lõpuks aidata välja töötada uusi strateegiaid orgastiliste häirete raviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles