Lihtsad sammud hingevaluga toimetulemiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, kui tunned, nagu variseks kogu su maailm kokku? Kuidas tulla toime hingevaluga?

Kriise tuleb ette. Kuid selle asemel, et rasketel aegadel alla anda, proovi järgmisi samme, soovitas huffingtonpost.com.

Neid samme läbi töötades raugeb sinu pea kohal möllava tornaado jõud. Enam mitte sina, vaid tornaado – ängistavatest tunnetest, mis panevad meid soovima, et saaksime peatuda, peituda, nutta, alla anda, põgeneda jne – hakkab siis murduma.

Lase lahti

Jäta vastupanu ja tunnista, et sul puudub kontroll. Enda kannatustele alla andmine on, usu või mitte, lohutav. Lastes lahti vajadusest keerulisest olukorrast vabaneda, ei klammerdu me enam oma võitluse külge. Vabastades selle raevuka haarde, saame enda valu selgemalt vaadelda.

Lepi

Pärast lahti laskmist ja ilma vastupanuta enda tunnete eemalt jälgimist, on sama oluline lõpetada lootmine, et olukord oleks teistsugune. Selle asemel, et kulutada energiat mõtlemisele, kui palju parem kõik oleks, kui see või teine oleks teisiti, luba juhtunul olla täpselt selline, nagu ta seda on.

Kõlab ilmselgelt, kuid ometigi on see nii raske. Vaid võrdlemise lõpetamisel saame vaadelda puhtalt seda, mis tegelikult toimub. Enda valu nägemine, püüdmata selle eest põgeneda, annab võimaluse edasi liikuda.

Väljenda end

Lase kõik endast välja, kas siis päevikut kirjutades, maalides, lauldes vms. Peamiseks on enda valu väljendada vabalt ja kontrollimata, ükskõik mis vahendiga. Taoline väljendus on seesmiselt korrastav ja uskumatult tervendav. See võimaldab meie emotsioonidel koguneda ohutusse paika, mitte keerelda meie peas.

Istu

End väljendades jõuad ühel hetkel punktini, kus kõik, mis pidi välja tulema, ka tuli. Parim asi, mida järgmisena teha, on lihtsalt vaikselt istuda, enda kehaga taasühineda ja hingamist kogeda.

Kui asjad väljuvad kontrolli alt, jätame sageli tähelepanuta enda keha. Kuid enda füüsisele keskendumine on üks kõige rahustavamaid meetodeid. Märkamine teeb meid vastuvõtlikuks kõigele selle, mis meil antud momendil olemas on. Meis kerkib kaastunne enda kannatava olemuse vastu ning just see pühib minema valu.

Liigu

Liikumine selles punktis on maagiline. Jaluta, harjuta joogat, tantsi, sõida rattaga, mine ujuma või tee midagi muud lõõgastavat. Õnneks on pinge, mis sind vaevas, vähenenud. Sa ei tunne end enam eksinuna ning võidad tagasi oma rahu. Seda võiks nimetada ka lõpplahenduseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles