Juba päris väikesed beebid tajuvad ebaõiglust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Washingtoni ülikooli teadlaste sõnul ilmnevad inimestel õiglustunde ja altruismi alged juba lapsekingades. Isegi 15-kuused beebid teevad vahet võrdsel ja ebavõrdsel toidujagamisel ning teadlikkus võrdsusest suunab neid suuremale valmidusele jagada ka oma asju.

Washingtoni ülikooli psühholoogia professori Jessica Sommerville’i uurimisrühma poolt läbi viidud eksperimendis osales 47 keskmiselt 15-kuust beebit, vahendas teadus.err.ee.

Kahest katsest esimeses näidati lastele oma vanema süles istudes kahte videoklippi toidu jagamisest ning samal ajal mõõtsid teadlased aega, kui pikalt beebid võrdset ja ebavõrdset toidujagamise protseduuri vaatasid, et hinnata nende üllatust.

Rohkem köitis laste tähelepanu situatsioon, kui üks katsetaja sai rohkem toitu kui teine, mis näitab Sommerville’i sõnul, et beebid ootasid toidu õiglast ja võrdset jaotamist ning olid üllatunud vastupidist nähes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles