Miks isekus ja agressiivsus karjääriredelil tõusta aitavad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See ei aita sul küll ilmselt populaarsust võita, kuid isekus näib mõjuvat positiivselt karjäärile. Värske uuringu kohaselt peetakse isetuid ja lahkeid isiksusi kõige meeldivamateks kaaslasteks, ent samas ebasobivateks kandidaatideks juhtivale kohale ning ka ametikõrgendust ei tihata neile pakkuda.
 

Selgus, et agressiivsust nähti kui tugevuse märki, samas kui altruistlikke jooni seostati nõrkusega. Kolme ülikooli koostöös läbi viidud uuringu eesmärgiks oli välja selgitada isiksuseomadused, mida seostatakse juhtimisega, vahendas Daily Mail.

Uuringus osalejad jagati gruppidesse ning seejärel jälgiti nende käitumist, kui neile anti raha sümboliseerivad žetoonid. Osa otsustas need endale jätta, samas kui teised panid oma osa ühiskassasse.

Tulemused näitasid, et lahkema iseloomuga inimesed olid grupis kõige populaarsemad, kuid neile omistati ka nõrkust või kergeusklikkust. Domineerivama ja agressiivsema käitumisega isikuid nähti aga tugevamatena.

Kaasautor Robert Livingston selgitas, et isekad inimesed tunduvad domineerivamad, mis omakorda tähendab, et neid nähakse tugevamate juhikandidaatidena. Tema sõnul järeldatakse alateadlikult, et lahkus võrdub nõrkusega.

Harvardi ärikooli professor Rob Kaplan aga ei usu, et nende omadustega saaks pikemat aega juhina töötada. Pigem vastupidi. Tema sõnul näitavad juhi potentsiaali väärtushinnangud ja ideaalid.

«Ma ei ütle, et sa peaksid olema hea mees või naine, et olla tegevjuht, kuid ma arvan, et sa pead olema väärikas, põhimõtetega ja töötama inimestega, neid arendama,» märkis Kaplan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles