Kuidas pesemine mured ära uhub?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt on pesemisel tugev psühholoogiline efekt, puhastades meid negatiivsetest tunnetest.

Käsi pestes, duši all käies või pelgalt selle mõeldes saavad inimesed vabaneda ebamoraalsuse või ebaõnne tundmustest ning ka otsustamisel tekkinud kahtlustest, selgitas uurija Spike Lee Michigani ülikoolist, vahendas Daily Mail.

Mustuse eemaldamine kehalt on justkui mustuse eemaldamine vaimsel tasandil – metafoor on sedavõrd mõjuvõimas. Samas hoiatas Lee, et efekt ei ole alati positiivne. Pesemisega vabaneme varasemate kogemuste jääkidest ja niiviisi võib taanduda ka headest mälestustest saadud tunne.

Uuringus paluti vabatahtlikel enda ja teiste moraalsust hinnata. Samal ajal, kui nad minevikus sooritatud ebamoraalse teo peale mõtlesid, mõõdeti psühholoogiliste testidega nende süütunde taset.

Mõningaid testiti puhtas ja korras ruumis, samas kui teised viibisid sel ajal räpases keskkonnas. Teises katses oli osalejatel võimalus käsi pesta ja pärast eksperimenti midagi head korda saata.

Uurijad leidsid, et mustas toas viibinud hindasid teiste ebamoraalsust hullemaks kui korras ruumis olnud. Lisaks tundsid vähem süütunnet enda pahategude pärast need, kes kasutasid kätepesu võimalust.

Samas selgus, et kuigi pärast pesemist tunti end puhtamana kehalt ja vaimult, ei olnud inimesed tingimata õnnelikumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles