Nahavähki haigestumine on kolmekordistunud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium annab küll kauni jume, kuid võib põhjustada ka raskeid nahakahjustusi.
Solaarium annab küll kauni jume, kuid võib põhjustada ka raskeid nahakahjustusi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Ida-Tallinna keskhaigla dermatoloogi Pille Konno sõnul on nahavähki haigestumine valgete inimeste seas viimase 30 aasta jooksul üle kolme korra tõusnud.

Haigestumise järsu tõusu põhjuseks peetakse kokkupuudet UV-kiirgusega, kirjutab kliinik.ee.

Konno sõnul on nahavähi eelis teiste vähivormidega võrreldes see, et nahavähki on näha.

Eestis on haigestumine melanoomi väiksem kui Põhjanaabritel.

BBC on varem kirjutanud, et solaariumi kasutamine alla 35-aastaselt võib tõsta melanoomiriski tervelt 75 protsendi võrra ning eriti ettevaatlikud peaksid olema noored naised, kelle tõenäosus haigestuda nahavähki on statistika järgi kaks korda suurem kui noortel meestel.


Iga inimene, kes on saanud ülemäärase annuse UV-kiirgust, olgu siis solaariumis või päikese käes, on ohustatud nahavähi tekke suhtes, on kirjutanud ka Postimees. Suuremas ohus on heleda naha, siniste silmade, blondide või punaste juustega inimesed, samuti kuuluvad riskirühma need, kellel on lapseeas esinenud päikesepõletusi või kelle töö või hobid nõuavad pidevalt päikese käes viibimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles