Kahvatu nahaga inimestele soovitatakse täiendavat D-vitamiini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia Leedsi ülikooli teadlaste hinnangul ei saa väga kahvatu nahaga inimesed viibida piisavalt pikka aega päikese käes, et nende keha toodaks vajalikul hulgal D-vitamiini.

Seetõttu soovitavad eksperdid heledanahalistel, kes väljas viibides saavad kergesti päikesepõletuse, tarbida lisaks vitamiinpreparaate, et vältida defitsiidi teket, vahendas teadus.err.ee.

Teadlased rõhutavad samas, et päikesevalgus ja vitamiinpreparaadid ei ole ainukesed tegurid, mis määravad D-vitamiini taseme inimese kehas. Oluline mõju on näiteks teatud kaasasündinud erinevustel, kuidas inimeste keha töötleb D-vitamiini aktiivsesse vormi.

Uurimuses analüüsiti 1200 inimese D-vitamiini sisaldust organismis ja leiti, et ligi 730 katsealusel oli see väiksem kui 60 nmol/l - analüüsil võeti see optimaalseks D-vitamiini tasemeks - ning suurema tõenäosusega oli D-vitamiini tase alla optimaalse heledama nahaga inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles