Lastetus kahjustab meeste südant

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lastetutel meestel on suurem tõenäosus surra südamehaigustesse, näitas värske uuring.
 

Ameerika pensionäride organisatsiooni AARP 135 000  liikme seas läbi viidud uuringust selgus, et lastetutel meestel oli 17 protsenti suurem risk surra südame-veresoonkonna haigustesse kui lastega meestel. Uuringus osalesid ainult abielus või lahutatud mehed, vahnedab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Ajakirjas Human Reproduction avaldatud uuringu autori Stanfordi ülikooli uroloog Michael Eisenbergi sõnul näitasid tulemused, et viljatus võib olla südame-veresoonkonna haiguste tekke riskifaktor. Selle seose taga võib olla madal meessuguhormooni testosterooni tase, mis suurendab südamehaiguste riski ja võib põhjustada viljatust.

Välistada ei saa siiski ka seda, et südame-veresoonkonna haiguste vastu kaitseb mõni muu isaks olemisega seotud tegur. Eisenbergi sõnul võivad isade pikema eluea põhjuseks olla näiteks ka lastega kaasnevad tervislikumad eluviisid.

Kümme aastat kestnud uuringu alguses olid kõik selles osalenud mehed üle 50-aastased ning neil ei olnud varem esinenud südamehaigusi, infarkti ega järglaste saamist takistavaid haigusi. Teadlased kaasasid uuringusse ainult abielus või lahutatud mehed, sest neil olid eeldatavasti kavatsused ja võimalused lapsi saada.

92 protsenti  uuringus osalenud meestest olid isad ning keskmiselt oli ühe isa kohta 2,6 last. Aastatel 1995-2005 suri 10 protsenti uuringus osalenutest.

Lastetutel meestel oli põhjusest sõltumata suurem tõenäosus surra kui lastega meestel. Tulemused näitasid, et peaaegu kogu surmariski suurenemise põhjuseks olid südame-veresoonkonna haigused.

Samuti oli suurem tõenäosus surra ühe lapsega meestel. Ühe rühmana võetult oli ühelapselistel ja lastetutel meestel tõenäosus südame-veresoonkonna haigusesse surra 13 protsenti suurem kui kahe ja enama lapsega meestel.

Tulemusi ei muutnud ka teiste suremise tõenäosust suurendavate riskifaktoritega, sealhulgas kehamassiindeksi, sportimise, suitsetamise, alkoholi tarbimise, sissetuleku ja haridusega arvestamine.

Uuringu tulemused on kooskõlas varasemate uuringutega, mis on omavahel seostanud erektsioonihäireid ja südame-veresoonkonna haigusi. Värske uuring ei suuda aga siiski selgitada, miks on lastetus ja südamehaigused omavahel seotud. Kuigi selle seose põhjustajaks peetakse viljatust, ei ole laste arv otseseks viljakuse näitajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles