Kuidas jalatseid õigesti hooldada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seda teab igaüks, et ilus jalats on kogu ülejäänud väljanägemise alus. Sügistalvisel ajal peab nahast kingi-saapaid aga erilise tähelepanuga hooldama, et niiskus ja mustus neid ei kahjustaks ning kaunis väljanägemine säiliks, soovitab Kaubamaja ajakiri Hooaeg.

Moodne nubuk ja seemisnahk tahavad põhjalikku esmahooldust

Nubuknahk on saadud looma naha välimisest kihist, mille pealispind on lihvitud siledaks. Naha pealispinna katsumisel on tunda karvastatud, kergelt sametine pind ning käega tõmmates vastu karva ning karvade suunas muutub naha toon.

Seemisnahk ja veluur (rahvasuus tuntud ka kui pööratud nahk) on saadud loomanaha sisemisest kihist. Pärast naha pealispinna tasandamist on saadud ühtlane karvastatud pealispinnaga nahk.

Nii nubuk- kui ka seemisnahk ja veluur on ilma kaitsva pinnavärvikihita ja seega poorsed materjalid, mis imavad kergesti endasse niiskuse ja mustuse.

Seepärast on eriti tähtis just esmahooldus niiskus- ja mustuskaitseaerosooliga enne esimest kandmist. Immutatud materjali korral jääb mustus ja vesi materjali pinnale, kust teda on siis tunduvalt kergem hiljem maha pühkida.

Esmatöötluseks sobib hästi veidi tugevamatoimeline vahend, mis immutab materjali alumiste kihtideni välja ning seega ei pääse niiskus ja mustus materjali sisse, vaid jääb naha pinnale.

Pihusta valitud vahend jalatsitele umbes 20 cm kauguselt ja vahepeal kuivada lastes korda paar-kolm korda. Jäta kuivama, kui võimalik, siis kogu ööks. Kui nahk on korralikult kuivanud, siis karesta see kergelt veluuriharjaga.

Ka värvi saab värskendada

Karedate nahkade värvivärskendamiseks on olemas eri värvitoonides aerosoolid või švammotsikuga pudelis vahendid. Muide, ka värvitu aerosool ja hooldusvedelik sisaldavad naha värvi aktiveerivaid osakesi – seega kui ei leia sobivat tooni, saab jalatsid taas säravaks muuta värvitu aerosooliga.

Aerosooli pihusta kingale-saapale ja jälgi, et vahendit ei satuks mujale kui esemele. Pärast vahendi kuivamist karesta nahk veluurharjaga.

Aeg-ajalt puhasta põhjalikult!

Karedad nahad eelistavad kuivpuhastust, kus mustus kraabitakse nahalt maha spetsiaalselt nubuki, veluuri ja seemisnaha jaoks mõeldud kummide ja kividega. Kui kuivpuhastusest jääb väheks, siis võib proovida puhastusvahtu.

Tugeva sisseläinud mustuse jaoks (näiteks lumerandid) võib kasutada ka spetsiaalset šampooni, kas kohe vahendiga musti kohti hõõrudes või jalatsit lahjendatud puhastuslahusega puhastades. Vahendi kuivades tuleb nahk karestada, kasutades selleks veluurharja.

Jalatsihoolduse seitse seadust

1. Immuta jalatseid juba enne esmakordset kandmist.

Enne nahkesemete esmakordset kandmist tuleks neid töödelda niiskus- ja mustuskaitsega. Töödeldud nahk on vett-tõrjuv ega lase mustusel sügavale tungida. Esmakordsel töötlemisel immuta jalatseid materjalile sobiva aerosooliga ühtlaselt paar-kolm korda, pihustades vahendit 20 cm kauguselt ning lastes sel vahepeal kuivada ja sisse imbuda.

Nii lood materjalile tugeva kaitsekihi. Pärast vahendi lõplikku kuivamist tuleks sile nahk poleerida, kasutades selleks naturaalsete harjastega harja või poleerimislappi, kare nahk aga karestada veluuriharjaga.

2. Uuenda niiskus-mustuskaitset regulaarselt sõltuvalt ilmast ja jalatsite kandmissagedusest.

Pideval kandmisel väheneb pikapeale ka niiskus-mustuskaitse, sest peale mehaanilise kulumise väheneb kaitseefekt kiiremini ka kehvemates ja niiskemates ilmastikuoludes. Sellepärast peab kaitset regulaarselt uuendama.

3. Et nahk säiliks elastne, peab teda toitma.

Jalatsite regulaarsel kandmisel väheneb nahas sisalduvate rasvade ja õlide hulk, mis hoiavad naha elastsena, ning seega muutub nahk kuivaks ja pragunevaks. Sellepärast on soovitatav kasutada regulaarselt nahahooldustooteid, mis sisaldavad mõnda kasulikku ainet, nagu mesilasvaha, mandliõli jne. Samuti aitavad hooldustooted värskendada jalatsite värvi.

4. Nahka tuleks puhastada sõltuvalt selle tüübist ning määrdumisest.

Enne hooldustoodete kasutamist ja niiskus-mustuskaitse värskendamist tuleks jalatsid puhastada. Eelista kuivemapoolset puhastamist, mis ei ole nahale nii koormav: kergelt niiske lapiga või lihtsalt harjaga. Kui tegemist on juba sisseläinud mustusega, tuleb appi võtta märjad puhastusmeetodid.

Puhastusvahtusid ja šampooni kasutades tasub materjal eelnevalt kergelt veega niisutada, siis toimivad vahendid efektiivsemalt ja tulemus jääb ühtlasem. Pärast jalatsite põhjalikku puhastamist tuleks niiskus-mustuskaitset kindlasti uuendada.

5. Pane oma päeval jalas olnud jalatsid «pausile».

Niiskeid jalatseid ära aseta otse radiaatori või muu küttekeha peale, see kuivatab liialt nahka; lase jalanõudel lihtsalt toasoojuses kuivada. Võimaluse korral eemalda ka sisetallad ja ära kanna samu jalatseid kaks päeva järjest.

6. Kasuta jalatsites sisetaldu – nii püsivad jalatsid seest puhtad ja kuivad.

7. Kasuta reisile minnes ning jalatseid talve- või suvekorterisse pakkides kingaliiste.

Näiteks puitliistud on ideaalsed niiskuse imajad ja sobivad hästi jalatsitesse ka siis, kui asetad need ööseks kuivama ja puhkama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles