Kuidas peol toiduga patustamist vältida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas teha pidudel tervislikke valikuid, eriti kui laud on kaloririkastest jookidest ja söökidest lookas?

Taolistes olukordades on võtmesõnaks mõõdukus. Teades, et ükski toit ei ole keelatud, saad endale kõike lubada, ilma et tunneksid, nagu oleks su dieet täiesti rikutud ning leiaksid seetõttu, et enam pole vahet, kui liialdad, kirjutas huffingtonpost.com.

Siit mõned nipid, mis aitavad sul tervislikku kehakaalu hoida ning samas pidu täiel rinnal nautida.

Valmistu ette

Ära kunagi mine peole tühja kõhuga. Pista enne põske midagi tervislikku – näiteks söö ära puuvili ja peotäis mandleid või mõni kiudaineterikas küpsis koos madala rasvasisaldusega juustuga, pool võileiba, üks kõvakskeedetud muna ja röstsaia viil või poolest tassist ubadest ja köögiviljadest koosnev salat.

Suupiste võiks sisaldada vähemalt 5 grammi kiudaineid ja lisaks valke, mis hoiaks sind aplaks muutumast. Kiudaineterikkad eined aitavad söögikordade vahel nälga vaigistada, mis aitab sul mõistlikumaid valikuid teha ja tarbitavaid kilokaloreid kontrolli alla hoida.

Jää lemmikute juurde

Mis on peolaual sinu lemmik? Kui sööd iga päev juustu, siis ei ole mõtet taldrikutäis juustu peol ära süüa. Kui valikus on hamburgerid ning sa pole mitu kuud ühtegi söönud, kuigi neid armastad – lase hea maitsta, kuid ülejäänud peo jooksul piira rasvaste söökide tarbimist.

Otsusta, kas sööd pigem kergelt ja jood pisut rohkem või vastupidi. Paraku kõike head korraga ei saa.

Hoia käed ja suu tegevuses

Pärast söömist näri nätsu. Hoides suu tegevuses, sööd sa väiksema tõenäosusega edasi. Teine toimiv nipp on käte tegevuses hoidmine. Unusta rihmaga käekott ja haara kaasa ridikül. Hoides ühes käes kotti ja teises jooki, ei jää sul toidutaldriku hoidmiseks vaba kätt.

Ole kaval

Kohale jõudes vaata enne einelaud üle ja siis vali, mida võtad. Ära ole järjekorras esimene – sa tahad endale aega jätta. Püüa pearoa jaoks salatitaldrikut ja magustoidu jaoks alustassi kasutada.

Uuringud näitavad, et inimesed söövad rohkem lihtsalt sellepärast, et nende taldrikul on rohkem toitu. Kasutades väiksemat taldrikut, saab kõht pea sama täis – erinevus on minimaalne.

Anna ahvatlustele pisut järele

Luba endale iga nädal kaks patustamist. Pidevalt enda isude alla surumine on kindel viis «keelatud» toitude kugistamisega lõpetada. Koogiviilule on märksa kergem ära öelda, kui tead, et võid endale paari päeva pärast seda lubada.

Enamik meist on uue dieediga alustades entusiastlikud paar esimest nädalat ning siis võtab maad reaalsus. Nende väikeste vahepeatuste tegemine on sulle pikas perspektiivis tegelikult kasulik.

Pea järge

Söödu üleskirjutamine võib sinu kaotatud kaalu kahekordistada, näitas pea 1700 kaalujälgijaga läbi viidud uuring. Need, kes panevad enda toidud, joogid ja trennid iga päev kirja, kaotavad kuue kuuga kaks korda nii palju kui need, kes vahel kõik selle üles märgivad või seda ei teegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles