Beebi esimesed ilmed kujunevad juba emaüsas olles

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu järgi kujunevad esimesed näoilmed lapsel välja juba enne sündi. Kõhubeebid suudavad nägu liigutada selliselt, et nende ilmete abil on võimalik kindlaks teha erinevaid meeleolusid nagu näiteks nuttu ja naeru.

Teadlaste rühm uuris videosalvestusi loodete näoliigutustega, mis olid jäädvustatud 4D ultraheliaparaatide abil raseduse hilisemates staadiumites, kirjutab Female First.

Teadlased jälgisid samu kõhutitasid raseduse 20. nädalal ja kui nad osutusid terveteks, siis veel ka 24. ja 36. nädala vahel. Selle tulemusena leiti, et loote kasvades muutusid tema näoliigutused keerukamaks.

Esimese vaatluse ajal (24. raseduse nädal) suutsid looted liigutada üht näolihast korraga, näiteks venitasid suu avamiseks huuli. 35. lapseootuse nädalal võis kõhubeebidel täheldada juba mitmeid näoliigutusi, näiteks huulte liikumist, silmalaugude langetamist ja naerukurrukeste teket, mis üheskoos vaadelduna lubasid järeldusi teha beebi tunnete kohta.

«Uuring näitab esmakordselt, et tervetel loodetel toimub pidev areng lihtsatest näoliigutustest keerukamateni, aidates neid ette eluks sündides,» kommenteeris professor Brian Francis uuringut läbi viinud teadlaste rühmast.

Ehkki kõhubeebi ei saa teha hääli, on tal sünnihetkeks omandatud terve hulk liigutusi, mis kaasnevad nutu ja naeruga. Seda, et beebid suudavad enne sündi silmi pilgutada ja kulme kortsutada, teati varemgi, ent selle värskeima uuringu käigus jõuti ka erinevate täheldatud liigutuste lahtikodeerimise ja analüüsini, mille põhjal omistada lootele ka konkreetsemaid meeleolusid.

Samas, selle üle, kas liigutused arenevad välja enne emotsioonide tekkimist, teadlased ühel nõul veel pole, luues siinkohal paralleele hingamisliigutustega, mida läheb beebil alles sündides vaja.

Seda, kas on võimalik vihale, naeratusele ja kurbusele omistada konkreetseid näoliigutusi, plaanitakse alles täiendavalt uurida. Tänu seosele käitumismustrite ja aju arengu vahel võib tehtud avastusest olla abi loote tervise uurimisel ja haiguste varases staadiumis avastamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles