Mida rohkem valikuvõimalusi, seda sarnasemad inimesed sõpradeks saavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nii lapsed, noorukid kui ka täiskasvanud valivad endale sõpru peamiselt selle järgi, kui sarnane uus potentsiaalne sõber neile endile on. Mida suurem on valikuvõimalus, ehk mida rikkalikum on ümbritsev sotsiaalne keskkond, seda suurema tõenäosusega otsib ja leiab inimene kõigi võimalike valikute seast üles endale kõige sarnasemad inimesed.
 

Kuid Kansase ülikooli sotsioloogide uus uurimistöö paljastab veel ühe huvitava nüansi: kuigi suuremate valikuvõimalustega keskkonnas võivad kohtuda inimesed, kes on sarnased nagu kaks tilka vett, on väiksemate valikuvõimalustega keskkonnas loodud sõprussuhted suurematest inimeste vahelistest erinevustest hoolimata lähedasemad, vahendas teadus.err.ee.

Kuigi võiks arvata, et mida rohkem on võimalusi erinevaid inimesi tundma õppida, seda värvikirevam võiks olla ka inimese tutvusringkond, siis iroonilisel kombel on tegelikult vastupidi.

Teadlased võrdlesid kaht suuruselt erinevat kooli – ühes käis 500 ja teises 25000 õpilast – ning leidsid erinevates koolides loodud sõprussuhete mõõtmisel, et kordades mitmekesisemaid valikuid pakkunud keskkonnas loodud sõprussuhted toetusid siiski sarnasuse printsiibile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles