Moeampsud ja -muljed moenädalalt

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moekunst sõna parimas tähenduses:   ulmeline «Kolmlõige» – Aldo Järvsoo ja Liisi Eesmaa 
kleidid, Tanel Veenre peaehted.
Moekunst sõna parimas tähenduses: ulmeline «Kolmlõige» – Aldo Järvsoo ja Liisi Eesmaa kleidid, Tanel Veenre peaehted. Foto: Jelena Rudi

Nagu moemetropol New York, pidas ka Tallinn läinud nädalal moenädalat. Arter sõelus välja kodumaise moe parimad palad ja teeb kummarduse disaineritele, kes kiirmoekettide kiuste meie moepilti isikupäraga vürtsitavad.

Muljetavad

Anne Metsis
Eesti Naise moetoimetaja

Eesti disaineril pole lihtne balansseerida väikese moeturu tarbijas kindla ostusoovi äratamise ja vabaduse vahel üllatada millegi enneolematuga. Tunda on ka silmapilgutamist slaavi showruumidele ja maitsele, mis lööb siinse moepildi lahku põhjamaisusest, mida mina sooviksin meie eristumisena rohkem näha.

Selles mõttes oli lõunanaabritest külalistel, leedulannal Sandra Straukaitel ja lätlannal Natalija Jansonel rohkem omapära tulla välja hoopis teistsuguse, pehmema ja samas jõulisema sõnumiga – ilma kontsade põrutuse ja dekolteede vapustuseta.

Minu jaoks suurimaks üllatajaks oli Maria Posledova, kunstiakadeemia lõpetanud, seni suurema kärata tegutsenud noor disainer, kelle laserlõigetega kollektsioon mõjus uudselt-modernselt, samas väga kantavalt-moekalt.

Meeldejäävaid hetki:

Liina Steini inglijuustega harfimängija vastukaaluks disaineri teravale stiilile.
Liivia Leškini naturaalsed gümnasistid-modellid tema põhimõttelt muutumatu, kuid ammendamatute edasiarendustega kollektsioonis.

Kristel Leesmendi boheemlik-«abitu», publikut pöördesse viinud konfereerimine.

Signe Kivi ülekaalukas valimine moesaadikuks – mood ei küsi vanust!
Kristina Viirpalu villased pearätikud, Sandra Straukaite helkurtaldadega sussid.

Britt Samosoni jõulised dimensioonid versus peen värvigamma.

Embassy of Fashioni trendikas rokkimine.

«Kolmlõike» lõppakord – mood on kunst, moeetendus on elamus!

Urmas Väljaots
moeajakirjanik, Kuldnõela žürii liige, Pariis

Igihaljas headuses näitasid end Aldo Järvsoo, Tanel Veenre ja Liisi Eesmaa oma kosmoseodüsseiaga. Nende peale võib alati kindel olla. Suurepäraselt olid kombineeritud kantavus ja kunst.

Kui Tanel Veenre maagiliselt originaalsed peaehted ära võtta, oli suurem osa komplektidest täiesti argi-kantavad ja kandjat väärtustavad, sekka mõni natuke ekstravagantsem ese, nagu seda neilt ootakski. Esile väärib tõstmist veel asjaolu, et tegu pole ainult loovusega.

Nende asjad on ka laitmatult teostatud. Enne etendust sai nalja tehtud, et olgu kõik laitmatu, tulen ja kontrollin õmblused üle. Liisi Eesmaa naeris seepeale, et oi-oi-oi, seeliku allääre komisjon on kohal. Aga kõik oligi laitmatu!

Suurim üllataja oli nähtud show’dest Kristina Viirpalu ja tema mantlid. Ehk natuke liiga otsekoheselt naiselikud minu maitsele, kuid üliheade lõigetega ja juba kaugelt näha, et kvaliteetsest materjalist.

Lahedaks detailiks olid videod, mida suurem osa osalejaist ei peljanud kasutada, parima mulje jätsid Mark Raidpere äratuntava käekirjaga Hula video ja Kirill Safonovi video glamuurselt neurootiline graafiline lahendus.

Maria Viidalepp
moeajakirjanik

Suurim üllataja. Istme seljatugi ununes Diana Denissova kullasäras sügiskollektsiooni vaadates. 1920ndate lõpu meeleolu ja lõiked leidsid disaineri käekirja kaudu soojades pidulikes toonides ja uudsel kujul elegantse tõlgenduse. Avar sissevõteteta ning üle puusade pikenenud keskkohaga kleidid mõjusid ühtaegu nüüdisaegselt ja puhtastiililiselt. Seda toetas ka nii seelikuteks kui varrukateks paigutatud plisseer. Värske ja stiililiselt läbimõeldud!

Suurim elamus. Loomeinkubaatoris tegutseva moedisaineri Lilli Jahilo kollektsioon oli ühtaegu moenädala suurim üllataja ja tugevaim elamus. Kummaline siinjuures on see, et isiklikku tunnetelaviini ei tekitanud mitte Lilli rõivad kui esemed, vaid kollektsioon kui kontseptsioon.

Lilli jutustas minu jaoks lugu tänapäeva naisest, kelles on tugevust, rõõmu ja sära, aga ka nostalgiat, üksindust ja igatsust. Sarnast isiklikku puudutust olen kogenud vaid Hispaanias Picasso varajase autoportree ees seistes. Aitäh, Lilli!

Nädala õrritus. Disainer Xenia Joost teab, mis naistele meeldib – nii suurtele kui ka väikestele! Tema multimoeüritusel Moment esitletud foxy­lady’lik kollektsioon oli tõeline õrritus: sametised ja siidised kangad, karusnahksed ja töödeldud vintage aksessuaarid ning mõnusalt casual stilistika mõjusid enesekindlalt ja (välja)kutsuvalt.

Nädala õhetus. Moedisainer Kalle Aasamäe meestekollektsioon mõjus kui värskendav wasabi-amps! Orgaanilistest materjalidest ning kvaliteetsete ja leidlike lõikelahendustega disain pani India rütmide saatel enesekindlalt sammuvad meesmodellid end silmanähtavalt suurepäraselt tundma. Naudin Kalle disaini otsustavust ja vabadust, mis mõjub «õige» mehetüübi seljas stiililiselt terviklikult.

Originaalseim etteaste. Eesti Kunstiakadeemia moedisaini osakonna kaubamärk Hula üllatas originaalse lavashow’ga, milles oli oluline osa taustavideol. Algul muusikata kõndivad, vaid kaameramehe juhendusi järgivad modellid nii seinaprojektsioonil kui ka laval andsid hästi edasi reproduktsiooni ja rõivaste taaskasutuse ideed, mida omakorda toetas hiljem sissetulev muusikaline taust koos uue hinguse saanud moega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles