Müstiline moeikoon Jackie üllatab maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alati korrektne: Jacqueline’i stiilitunnetust ja välimust imetleti, tema soengut kopeeriti ning kleite ja kostüüme ihaldati.
Alati korrektne: Jacqueline’i stiilitunnetust ja välimust imetleti, tema soengut kopeeriti ning kleite ja kostüüme ihaldati. Foto: SCANPIX

USA kunagine esileedi Jacqueline Kennedy suudab ka 17 aastat pärast surma oma seni peidus olnud poolega kogu maailma üllatada.

Oma reserveeritud olekuga ei sarnanenud Jacqueline Kennedy kuidagi näiteks meie praeguse presidendiprouaga. Muidugi ei olnud tollal Facebooki ega muid enese eksponeerimist lihtsustavaid imevidinaid, aga tollane USA esileedi püüdis igati vältida liigset tähelepanu ja südamepuistamist.

Nii hoidus muu hulgas puunukukeseks nimetatud Jackie kiivalt intervjuudest, mistõttu teda peeti külmaks ja poliitikakaugeks, küll aga elegantseks ja glamuurseks snoobiks.

Eelmisel nädalal jõudsid avalikkuse ette kassetid ja kiiresti bestselleriks muutunud raamat Jacqueline Kennedyga 47 aastat tagasi tehtud intervjuust, mis võimaldavad heita pilgu tema mõttemaailma ning avavad rahvale tema seni varjatuks jäänud inimliku, kuid samas range ja eneseteadliku poole.

Vaid neli kuud pärast abikaasa John F. Kennedy mõrva antud intervjuus jutustas toona 34-aastane Jackie ajaloolasest sõbrale Arthur Schlesinger juuniorile nii oma eraelust kui ka poliitikast. Kassetid kaheksa ja pool tundi väldanud intervjuudest pidanuks avalikkuse ette jõudma küll alles kolme aasta pärast, kuid Jackie tütar Caroline otsustas seda teha varem.

Ametlikuks põhjuseks oli poole sajandi möödumine Kennedy presidendiks saamisest, ent tegelikult võimaldas selline lüke Caroline’il peatada USA telekanalil ABC Kennedy perekonnast vändatud draamaseriaali näitamise. Caroline’i sõnul kuuleb rahvas nüüd tema ema versiooni ajaloost ning näeb seda osa Jackiest, mis varem jäi vaid koduseinte vahele.

Intervjuu taustaks kõlanud laste kilked ja klaasis loksuvad jääkuubikud muudavad mahedahäälse Jackie ameeriklastele lähedasemaks, aga selle sooja hääle taga peituvad üsnagi karmid sõnad. Nii kurtis naine avameelselt, kuidas teda häiris silmapaistva välimuse tõttu meedia hammasrataste vahele jäämine.

Kuigi kiiresti populaarseks saanud esileedi stiilitunnetust ja välimust imetleti, tema soengut kopeeriti ning kleite ja kostüüme ihaldati, tekitas ta rahva seas ka kadedust. Jõukast perekonnast pärit Jackie teadis enda sõnul juba enne esileediks saamist, mis on koorekihi elegants ja luksus, kuna börsimaaklerist isa ja ratsutajast ema võimaldasid kahele tütrele pompoosset elustiili.

Esileedina oli tal aga palju keerulisem samamoodi edasi elada, kuna meediale oli pidevalt pinnuks silmas tema tuhandeid dollareid maksev väljanägemine. Seetõttu pole ka üllatav, et pärast atentaati John F. Kennedyle sai üheks jututeemaks noore esileedi vereplekke täis olnud roosa Chaneli kostüüm.

Eisenhower lõhkus lävepaku

Jackie avameelne intervjuu võimaldab heita pilgu Kennedyte argiellu ja mõnelegi probleemile. Kuigi rahvas ootas huviga paljastusi Johni afääridest, ei maininud ta neid tunde kestva intervjuu ajal kordagi.

Selle asemel pidas ta abikaasat armastavaks pereisaks ning kirjeldas abielu idüllilisemaid hetki. Näiteks tavatsenud John igal vabal hetkel lugeda raamatuid, isegi vannis, söögilauas ja lipsu sättides. Samuti oli mehel kombeks öelda voodi äärel mõned palvesõnad ning käia pihtimas.

Kennedyte hommikud nägid välja järgmised: pereisa lugemas tööpabereid ning lapsed vaatamas samal ajal kõrvulukustavalt valjusti mängivat  telerit.

Jackie jutustas muu hulgas šokeerivast esmamuljest pärast Valgesse Majja kolimist. Nimelt oli töökabineti lävepakk olnud täis imelikke auke. Kuigi Jackie kahtlustas algul termiite, olid põhjuseks hoopis eelmise presidendi Dwight D. Eisenhoweri golfikingad. Veel ei meeldinud sisekujundust tähtsustavale Jackiele, et neid tihti külastanud kongressiliikmed söögisaali antiiksed toolid ära lõhkusid.  

Jacqueline rääkis ka külma sõja keerulistest olukordadest. Samal ajal kui mitu ametnikku saatsid tuumarünnaku hirmus oma pered Washingtonist eemale, tahtis Jackie jääda Valgesse Majja. «Palun ära saada mind ära. Kui midagi juhtub, oleme kõik sinu juures.

Ma tahan vaid olla koos sinuga ja surra sinu kõrval,» kõlasid armastava abikaasa sõnad Johnile. Veel jutustas Jacqueline abikaasa tundlikust poolest. Näiteks võis John tähtsate poliitiliste ettevõtmiste nurjumise tõttu valjusti nutma puhkeda.

Eriti kurvaks muutis presidenti ebaõnnestunud Sigade lahe dessant, pärast mida John naljatades ütles, et kui keegi peaks soovima teda tulistada, siis nüüd on paras aeg.

Kibestunud Gandhi
Paljude ameeriklaste üllatuseks kõlab leebe häälega Jackie usutluses salvavaid märkusi poliitiliste tippkujude kohta. Nii olnud India riigitegelane Indira Gandhi tema sõnul liiga pealetükkiv ja kibestunud, Prantsuse president Charles de Gaulle enesekeskne ja õel ning mustanahaliste õiguste eest võitlev Martin Luther King võlts ja kohutav inimene.

Viimast põhjendab Jackie väitega, et FBI-l olevat infot selle kohta, kuidas King plaanis õhtu enne oma kuulsat kõnet hotellis orgia korraldada. Samuti olevat ta Johni matustel ebaviisakalt tembutades käitunud.

Kingi toetajad on Jackie halvustavatest kommentaaridest jahmunud ning arvavad, et lesk oli tol hetkel lihtsalt väga haavatav. Ka Jackie tütre Caroline’i sõnul ei väljenda ema öeldud sõnad objektiivselt tema arvamust, kuna tollane FBI direktor J. Edgar Hoover laimas Kingi ja olevat need mõtted talle pähe pannud.

Kommentaare jagus naisel ka tollase NSV Liidu liidri Nikita Hruštšovi kohta, kes Jackie arvates nägi välja nagu gangster, viskas jämedakoelist nalja ja tüütas teda ühel õhtusöögil Ukraina statistikaga. Veel meenutas Jacqueline, kuidas ta ühel õhtusöögil küsis Hruštšovilt Nõukogude Liidu kosmosekoera pesakonna kohta, mispeale mõne aja pärast saabus Valgesse Majja Johni suureks üllatuseks saadetis koerapojaga.

Intervjuust väljendub muu hulgas ka Jackie iganenud arusaam naiste rollist, mis šokeeris isegi esileedi lapselapsi. Nimelt olid Caroline’i tütred šokeeritud, kuuldes, et nende vanaema arvates peaks naine alluma abikaasale ning hoiduma poliitikast.

Viis aastat pärast kurikuulsat intervjuud abiellus Jackie Kreeka laevandusmagnaadi Aristoteles Onassisega. Toimetaja ametit pidanud Jackie suri 1994. aastal vähki. Pärast John F. Kennedy surma andis Jackie vaid kolm intervjuud, millest ühe kuulmiseks tuleb oodata veel viiskümmend aastat.

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis

(28.07.1929–19.05.1994)
Haridus: Chapini algkool, Holton Armsi põhikool, Farmingtoni keskkool, Vassari kolledž, Grenoble’i ja Sorbonne’i ülikool, George Washingtoni ülikool (prantsuse kirjandus),  Georgetowni ülikool (Ameerika ajalugu)
12.09.1953–22.11.1963 – abielu John F. Kennedyga
1961–1963 – Ameerika Ühendriikide esileedi
20.10.1968–15.03.1975 – abielu Aristoteles Onassisega
Lapsed: Caroline Bouvier Kennedy (1957), John F. Kennedy juunior (1960–1999), Patrick Bouvier Kennedy (1963–1963); kasulapsed Alexander (1948–1973) ja Christina Onassis (1950–1988) 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles