Riik tahab piirata kunstliku viljastamise hüvitamist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koos 2012. aasta riigieelarve seaduse eelnõuga kiitis valitsus muu hulgas heaks ka kunstliku viljastamise (IVF) ja embrüokaitse seaduse muudatused, millega lõpetatakse IVFi piiramatu hüvitamine.

Uue regulatsiooni alusel hüvitatakse naisele kokku ainult kuni kuus kehavälise viljastamise ja embrüo siirdamise tervishoiuteenust, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Kehtiva korra alusel kuulub hüvitamisele piiramatu arv kehavälise viljastamise ja embrüo siirdamise tervishoiuteenuseid, mistõttu rahastatakse ka selliseid ravikordasid, mille edulootus on väga väike.

Teaduslikult on tõestatud, et kunstliku viljastamise efektiivsus väheneb iga ravikorra järel, seisab seadusemuudatuse eelnõus. Pärast kolmandat ravikorda väheneb kunstliku viljastamise tervishoiuteenuse osutamisel ravi edulootus esimesega ravikorraga võrreldes oluliselt.

Kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seaduse muudatuste eesmärgiks on tagada viljatusravi hüvitiste senisest efektiivsem kasutamine.

Valitsuse teatel annab eelnõu vastuvõtmine riigikogus võimaluse vältida väga väikese edulootusega ravikordade rahastamist ning suunata hüvitisraha enamate ja parema prognoosiga patsientide raviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles