Jacqueline Maria Longstaff: igas suhtes on olulisim ausus ja avatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas kujutaksid ette elu ilma suheteta? Ilmselt mitte, sest kui poleks suhteid, poleks ka sind ennast ega võrdlevat kogemust, mille abil oma sisemisi arusaamu tajuda ja tähele panna, kirjutab Maria Palts terviseajakirja Üks oktoobri/novembrinumbris.
 

Meie elu koosneb suhterägastikest. Oleme seotud oma pere, sugulaste, sõprade, tuttavate, kolleegide ja paljude teistega, kes eluteele satuvad.

Need, kellega suhtleme, on alati aktiivne osa meie «siin ja praegu» kogemusest. Sest kõik, mida tajume, märkame või teame, põhineb meie suhtel millegi või kellegagi.

Sel suvel esimest korda Eestit külastanud ja kursust «Suhted kui vaimne teekond» juhendanud valgustunud õpetaja Jacqueline Maria Longstaff aitab inimestel näha oma elu ja suhteid erapooletu vaatlejana.

Jacqueline on avatud olemisega heledapäine taanlanna, kelle olemusest ja häälest kiirgub lõputut headust. Poole aastast veedab naine talle kuuluvas Laulva Südame aašramis (Singing Heart Ashram) Arunachala püha mäe jalamil Indias.

Ülejäänud aja, harilikult suvekuudel, töötab ta Põhjamaades, korraldades kursusi ja nn retriite, kus keskendutakse surmahirmu ületamisele ja füüsilise suremise protsessile kui illusioonidest vabanemise vahendile.

Samuti tegeleb Jacqueline astroloogiaga. 1970.–1980. aastatel oli ta Osho järgija. Ta on selja taga kaks abielu ja üks pikemaajaline suhe. Koolitades lähtub naine alati oma kogemusest ja räägib vaid sellest, millega ise on kokku puutunud.

Tähelepanu valgel pullil

Suhtekursuse sissejuhatuseks jutustas Jacqueline loo kord teda külastanud õpilasest, kes jäi ta toa põrandal olevat pilti vaatama. Pildil oli kaunis naine, jõuline mees ja valge pull.

Noormees vaatas lummatult pilti ja Jacqueline arvas, et tema tähelepanu köidab pildil olev napis rõivastuses neidis. Mõne aja pärast ütles noormees aga, et ta ei ole kunagi nii kaunist pulli näinud…

Pildil olev valge pull Nandi sümboliseerib India traditsioonide järgi valgustunud teadlikkust. Jacqueline’i sõnul tuleks tähelepanu alati hoida n-ö valgel pullil ehk teadlikkusel.

Teadlikkus tähendab, et me teadvustame hetkel oma ümber toimuvat. Just hetkes olles oskame adekvaatselt olukordadele ja suhetele reageerida.

Meil, kursuslastel, avanes võimalus küsida Jacqueline’ilt kõike, mida teada soovisime. Mõne juhul ütles ta, et ei tea vastust, kuid vaatab, mis vastuseks tuleb.

Näiteks küsimusele, mida hakata peale peas keerlevate ja taustaks ketravate, pingeid tekitavate mõtetega, vastas Jacqueline, et pole vaja muretseda selle pärast, mis toimub peas, vaid keskenduda sellele, mis toimub südames. Südame järgi elades oleme iseendaga kooskõlas ja toimime õigesti.

«Ühe oma partneriga suhtes olles ei suutnud ma teda alati mõista,» rääkis Jacqueline. Põhjus oli selles, et elukaaslane rääkis üht, aga mõtles teistmoodi. Mõistma hakkas naine meest alles siis, kui kuulas teda n-ö südamega.

Siiski ei maksa taanlanna arvates kunagi eeldada, et partner teab, mida sa mõtled või tunned. Et suhe paremini toimiks, tuleb partneriga rääkida.

Suhe kui rollimäng

Jacqueline’i väitel on iga suhe mingis mõttes rollimäng – ema-poeg, alluv-ülemus, õpetaja-õpilane... Osho on öelnud, et vaimse õpetaja ja õpilase suhe on viimane mäng ja seda tuleks mängida nii hästi kui võimalik.

Paljud vaimsel teel olijad arvavad aga, et igasugused suhted tuleks lõpetada, elades erakluses ja tsölibaadis. Neid, kes on end sel viisil elust eraldanud, peetakse isegi pühakuteks. Teisalt võib sellist elu vaadelda ka põgenemisena – tegelikult tuleks otsida tõde just suhetest.

Mehe ja naise vahelise suhte puhul on Jacqueline’i sõnul tähtis, et mõlemad pooled suhet soovivad ja teineteisele pühenduvad. Vastasel korral võib üks suhtepool pärast mesinädalaid lihtsalt minema jalutada, sest kooselus hakkavad ilmnema igapäevased väljakutsed, millega suhte loomisel ei arvestatud.

Seepärast tuleks enne uue suhte loomist endalt küsida: mida ma suhtest soovin? Kas mängida isa-ema mängu ja lapsi kasvatada? Kas vaimne tee mulle oluline? Kas soovin aastas näiteks kolm kuud mõnes aašramis olla?

Mõnikord luuakse suhteid selleks, et tunda end turvaliselt, olla rõõmus, viia täide oma unistusi koos partneriga jne. Suhe aga ei toimi, kui seda soovib vaid üks pool. Sellisel juhul tuleks suhe lõpetada selguses ja energeetiliselt nii positiivselt kui võimalik.

Abiks on partneriga peetav aus jutuajamine, kus öeldakse ilma emotsioonideta välja, mida suhtes eelistatakse ja mis on valesti. Arvestama peaks ka, et iga inimene vajab ruumi omaette olemiseks. Näiteks tuleks lasta elukaaslasel magada eraldi toas, vaid oma energiaväljas, kui ta seda soovib.

Kuidas suhteid parandada

Jacqueline andis Eestis olles ka näpunäiteid, kuidas suhteid parandada. Tema sõnul on igas suhtes olulisim avatus ja ausus. Tuleks leida julgust, et avada end partnerile täielikult ja luua vastastikune usaldus.

Kui kahe inimese suhtes on üks alla surutud, võib see hakata väljenduma tervisehädades. Näiteks rääkis taanlanna, kuidas tema eksmees hakkas väljendama neid emotsioone, mida Jacqueline ise alla surus.

Koos olles tuleb rääkida raskustest, mis vaevavad, ja vältida jam'i (judgement, analyzing, manipulation) ehk kohtumõistmist, analüüsimist ja manipuleerimist. Ka võiks hoiduda teise sildistamisest – mõtlemisest, et partner ei muutu kunagi, ta ju ongi selline!

Jacqueline rõhutas, et mis tahes olukorras tuleks lasta kaaslasel oma õppetükid ise ära õppida, mitte tema eest asju ära teha. Tavaliselt kiputakse partnerit aitama, kuid alati ei ole see mõistlik.

On aegu, kus elukaaslane vajab füüsilist toetust, kuid on ka hetki, kus piisab sellest, et ollakse lihtsalt olemas ja hoitakse teadlikkust südame tasandil. Lihtne on ju partnerit süüdistada ja tema energiataset negatiivseks muuta, arvestamata, et teise süüdistamine toimub tavaliselt siis, kui me ise tasakaalus ei püsi.

Kui oleme tasakaalust väljas, tuleks kas või hetkeks peatuda. Ka köielkõndijad peatuvad, kui hakkavad kõikuma, et siis tasakaalu tagasi saades uuesti edasi minna. Võtmeteguriks on seejuures asjaolu, et lahendusi ei leita kunagi emotsioonide tasandil.

Kui emotsioonid üle pea kasvavad või mõtted hakkavad meile dikteerima, mida peaks tegema, tundub suhtedraama ülioluline. Et kõike kergemalt võtta, on mõnikord kasulik rahuneda ja mõtted peatada, sest see, kuidas mõtted trikitavad ja mida nad meile ette ütlevad, ei pruugi alati tõele vastata.

Harjutus. Istuge partneriga vastamisi ja vaadake teineteisele silma. Sedasi silmadesse vaadates võib partneri nägu muutuda, võib näha eelmiste elude inkarnatsioone või kaotada partner sootuks. Need pole mõistagi omaette eesmärgid – oluline on lihtsalt partneriga koos istuda ja tema muutumist pealt vaadata, tunnistaja olla.

Kuna kõik, mida teises näeme, on meie endi projektsioon, ei maksa nähtut alati tõsiselt võtta. Oluline on mitte kommenteerida, mida teises näed, vaid lihtsalt vaikselt olla ja vaadata. Sel hetkel oleme ühenduses sellega, mis on kõikide meie vaatevälja ilmuvate asjade taga.

Projektsioonid iseendast

Meil on partneri suhtes positiivsed ja negatiivsed projektsioonid. Negatiivseks võib olla näiteks projektsioon, et meid häirib partneri depressiivsus. Jacqueline soovitas sel juhul uurida, kas see depressiivsus on meis endis olemas ja kas me ei märka teises neid jooni, mida ei suuda endas aktsepteerida.

Negatiivse projektsioonina võime teises näha ka mingit iseloomujoont, mis meile ei meeldi, ja reageerida sellele, ehkki parem on jätta reageerimata. Positiivne projektsioon on näiteks see, kui armunud olles näeme partneris seda, mida seal tegelikult ei ole. Vaatame kõike läbi roosade prillide ja kipume teises märkama ainult seda, mida soovime.

Energia äratoomise harjutus. Sisene meditatsiooni ja meditatiivsesse ruumi. Kujuta enda ees inimest, keda sa näiteks ei salli. Küsi endalt, milline inimene ta on. Mõtted võivad öelda, et ta on näiteks väga isekas, käitub väljakutsuvalt vms. Nii tulevadki välja projektsioonid – peegeldame tegelikult iseennast teises inimeses, kaldudes näiteks ise isekuse poole.

Kui oled projektsioonid avastanud, siis soovi, et su energia, mis on teises inimeses kinni, tuleks sinu juurde tagasi. Oluline on tagasi tuua energia, mida oleme partnerisse ära andnud. Tänu sellele, et oled selle kinnijäänud energia tagasi toonud, võib suhe selle inimesega paraneda. Seda nimetatakse negatiivse projektsiooni tagasivõtmiseks.

Kui üks partneritest ei taha kaaslasest lahti lasta, võib kujutleda, et võtad kõik oma energeetilised niidid tagasi ja lõikad läbi need sidemed, mis sind partneri küljes kinni hoiavad. Pärast tuleks hoiduda selle inimese peale mõtlemast, kuna ka mõtted loovad uusi sidemeid.

Anima ja animus

Anima on inimese sisemine naine ja animus sisemine mees. Meil kõigil on sees nii nais- kui ka meespoolus. Tavaliselt otsime enda kõrvale kedagi, kes sarnaneb meie sisemise naise või mehega.

Üldjuhul on kõige esimene mees naise elus tema isa ja esimene naine mehele tema ema. Kaaslast otsides tulekski vaadata, kas see inimtüüp, keda enda kõrval näha tahetakse, meenutab meile meie isa või ema.

Jacqueline’i sõnul ei ole see muidugi reegel, et ollakse abielus inimesega, kes on anima või animus. Kuid kui kohtame elus koopiat oma sisemisest mehest või naisest, tunneme ta kindlasti ära.

Võib ka vaadata, missugune on läbiv joon inimestes, kellega oleme suhteid loonud – kas neil on midagi ühist? Leides ühenduse oma sisemise nais- või meespoolusega, saame selgeks teha, millised on tema vajadused, ja samas ka välja selgitada, mida ta meile pakub.

Harjutus. Istu mugavalt ja sule silmad. Hinga mõned korrad sügavalt sisse-välja ja lase hingamine siis vabaks ja loomulikuks. Vaata läbi kõik oma vastassoost partnerid, kes on sind elus köitnud või kellesse oled armunud olnud.

Taju, kes neist on sinusse jätnud kõige sügavama jälje. Lase kõigel minna. Näed ust, millel on silt «Anima» või «Animus». Koputa uksele ja vaata ukse avanemist. Ukse taga seisab su sisemine naine või mees. Vaata, kes ta on ja kuidas ta välja näeb. Tunneta tema energiat.

Küsi, mida sisemine partner sinust soovib ja mida ta sulle pakub. Küsi, kas oled ta kunagi hätta jätnud ja kuidas. Lase vestlusel areneda, kuni kõik saab öeldud. Siis näitab sisemine partner sulle peeglit ja ütleb: «Näe ennast peegeldumas minus.» Vaata end peeglist. Mida sa näed? Lõpetuseks täna oma sisemist partnerit, lase kõigest lahti ja istu vaikselt.

Tantra ehk kosmiline seksuaalsus

Lääne inimesed saavad tantrismist tavaliselt valesti aru, seostades seda vaid seksiga. Tegelikult on tantra seks, armastus ja kõrgem teadvus koos – see on distsipliin, mis eeldab teadlikkuses olemist.

Tõeline tantristlik suhe eeldab täielikku pühendumist ega tähenda, et seksin, kellega, millal ja kuidas tahan. Tantrism näeb mehe ja naise suhet hoopis kui spirituaalset sõiduvahendit, mis viib valgustumiseni. Selleks on välja töötatud väga kindlad juhendid, tehnikad ja rituaalid, mille täiuslikuks lihvimine võib võtta aastaid.

Teadlikuks armatsemiseks tuleks partneriga koos olles «kohal olla». Kohalolek ei tähenda seda, kui mõtleme seksides samal ajal tegemata jäänud telefonikõnele või mida homme selga panna, vaid keskendume tegevusele, mis hetkel käsil. Hetkesse viib meid see, kui pöörame tähelepanu hingamisele. Hingata võib nii eri kehaosadesse kui ka tšakratesse.

Jacqueline’i sõnul ei ole orgasm omaette eesmärk, pigem võiks keskenduda naudingule teineteisega koosolemisest. Oluline on nii enda kui ka partneri vastu aus olla ja välja öelda, kui miski häirib. Füüsilisele armastusele tuleks liita südamearmastus.

Seejuures võib olla abiks, kui panna käsi paarilise südame kohale ja keskenduda sinna või hingata koos. Töö- ja argipingetest aitab vabaneda meditatiivne muusika, aga ka massaaž ja lõdvestusharjutused.

Kire ilmnemisel on Jacqueline’i arvates vahel hea aeg maha võtta ja olla natuke eraldi, siis koos mediteerida ja/või vaadata teineteisele silma. Hea ja tervendava toimega harjutus on sisemiselt naeratada oma keha eri osadesse, millega väljendatakse armastust oma keha suhtes.

Ka oma seksuaalenergia teadvustamist ei peaks häbenema. Vahel tuntakse, et see on midagi keelatut ja sellega tuleks midagi pihta hakata, näiteks seda alla suruda. Seda energiat võib lihtsalt aktsepteerida, sellega midagi ekstra tegemata.

Jacqueline soovitab igas suhtes tunnetada seda, mis tundub õige – vaadata sügavale enda sisse, kuni tuleb teadmine. Mõnikord janunevad inimesed teada saama, kes nad tegelikult on. Ent seda ei saa teada seni, kuni nad püüavad olla keegi teine.

Me elame nimelt unenäomaailmas, kus meil kõigil on täita oma rollid. Kui unustame end mängima rolli, siis pikendame unenägu. Unenäos kulub pealegi sageli palju energiat aspektide muutmisele, selle asemel et üles ärgata…

***

Vaimse suhte nurgakivid

  • Looge suhtes teadlikult ühist energiavälja ja tehke tähtsaid otsuseid vaid suhte olemuslikku tuuma silmas pidades.
  • Lubage teineteisel emotsionaalselt puhastuda ja ärge püüdke seda vältida kartuses, et teine kasvab vaimselt kiiremini. Teise inimese alateadvusse «istuda» on ohtlik!
  • Aktsepteerige iseenda ja teineteise emotsionaalseid mustreid, kuid ärge kunagi langege sellesse lõksu, et peate neid reaalsuseks. Kui teine on endast väljas, saab «selgem» olija anda talle vaba ruumi, et partner saaks kergemini tagasi tasakaalu.
  • Loobuge täielikult teise süüdistamisest!
  • Ärge minge õhtul magama negatiivse energiaga! Mis iganes õhtul poleks toimunud, uinuge armastava puudutuse või heade sõnadega või lihtsalt magage hästi. Ärge eirake teineteist!
  • Olge teineteise suhtes haavatavad!
  • Valitsege oma energiat! Tehke, mida vaja, et avada oma sisemised energiavarud, ja jagage neid partneriga.
  • Jagage teineteisega regulaarselt meditatiivset ruumi, isegi kui praktiseerite eri tüüpi meditatsioone. Toetage teineteise valitud vaimseid praktikaid ja visioone!

*Allikas: Jacqueline Maria Longstaff

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles