Mida muusikamaitse sinu iseloomust räägib?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nagu võib kellegi magamistuppa või töölaule põgusa pilgu heites leida sealt vihjeid inimese iseloomujoonte kohta, nii võib ka muusikakollektsioon selle omaniku karakterist mõndagi rääkida.
 

Küsimusele «Mis muusikat sa kuulad?» saadav vastus on sageli nii kõnekas, et see on üksteist tundma õppivate noorte täiskasvanute peamiseks vestlusteemaks – nii väidavad Briti psühholoog Jason Rentfrow Cambridge'i ülikoolist ja Ameerika psühholoog Sam Gosling, kirjutas psychologytoday.com.

Uuringutest on selgunud, et teadmine, kas inimene eelistab John Coltrane'i Mariah Careyle või Puccinit Prince'ile, aitab märkimisväärse täpsusega ennustada kuulaja iseloomu. Mida aga sinu muusikamaitse paljastab?

Lemmikviisid

Võõras inimene saab kellegi loomingulisust, avatust uutele ideedele ja ekstravertsuse taset juba päris täpselt hinnata pärast tema kümne lemmikpala kuulamist. Rentfrow arvab, et iseloomu kohta pakuvad vihjeid muusika tempo, rütm ja sõnad.

Targad helid

Džässi, klassika ja teiste «keeruliste» muusikastiilide nautijad on tavaliselt keskmisest kõrgema IQ-tasemega.

Lihtsa võlud

Kantri ja raadiohittide fännid on võrreldes teiste žanrite eelistajatega traditsioonilisemad, ausamad ja konservatiivsemad. Rentfrowi sõnul võivad pop- ja kantrimuusika kuulajad olla lihtsameelsemad, ent see ei pruugi olla halb – nad vaid väldivad asjade ülearu keeruliseks ajamist.

Draamakuningannad

Ooperi kirglikud austajad pooldavad kolm korda suurema tõenäosusega perekonna au päästmiseks sooritatud enesetappe, kui teiste muusikastiilide kuulajad, ütles psühholoog Steven Stack. Dramaatilisi isiksusi lihtsalt kütkestab ooper, mitte see ei mõjuta neid.

Vanemate hirm

Lapsevanemad muretsevad sageli, et muusika – olgu see Elvise või Eminemi – õhutab lapsi seksuaalselt või agressiivselt käituma. Rentfrow pole aga otsest seost leidnud. Tema väidab vastupidi, et räpi ja heavy metali kuulajad on teistest omavanustest sageli ujedamad.

Bassimeelsus

Kirde-Louisiana ülikooli uurijate andmeil paeluvad ekstraverte tugeva bassi saatega meloodiad.

Taustamuusika

Kas suudad muusikat kuulates tõhusalt tööd teha ja õppida, võib sõltuda sellest, kui seltskondlik sa oled. Ekstravertidel aitab taustamuusika keskenduda, ent introvertidele teeb see olemise pigem piinarikkaks.

Tantsurütmid

Energilise muusika, nagu tantsumuusika ja souli, fännid kalduvad võrreldes teiste stiilide austajatega on mõtteid impulsiivsemalt väljendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles