Suguhaiguste kohta uuritakse enim pärast nädalavahetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed näivad enda seksuaaltervise pärast kõige rohkem muret tundvat esmaspäeviti, selgus värskest Taani uuringust.

Nimelt oli tulemuste järgi sugulisel teel levivate haiguste kohta infot pakkuval veebilehel esmaspäeviti rohkem külastajaid kui ühelgi teisel päeval, vahendas livescience.com.

Uurijad kahtlustavad, et fenomeni põhjuseks on pärast eriti pöörast nädalavahetust ootamatult tekkiv mure suguhaigustesse nakatumise pärast. Nende sõnul on inimesed kõige sagedamini kaitsmata vahekorras reedeti ja laupäeviti.

Kuigi kahtlus, et ollakse suguhaigusesse nakatunud, võib tekkida koheselt, kiputakse probleemiga tegelemisega ootama nädala alguseni. Uurijate hinnangul soovitakse end ehk välja puhata, et siis esmaspäeval abi otsida.

Varasemate uuringute kohaselt saab Taani AIDSi ja suguhaiguste infoliin kõige rohkem kõnesid samuti esmaspäeviti. Kuna nädalavahetustel on liin suletud, siis oletasid uurijad, et esmaspäevaste kõnede arvukus tuleneb nädalavahetusel kogunenud mureküsimustest.

Ent uuringus vaadeldud veebileht oli avatud iga päev. Hollandis asuva Maastrichti ülikooli teadlased pidasid järge, kui palju külastusi tehti Taani veebilehele nimega Soatest, mis annab inimestele vastavalt nende seksuaalkäitumisele infot, kas neil tuleks suguhaiguste testid teha.

Külastusi jälgiti kahe kuu jooksul ning vaatamata sellele, et veebileht oli kättesaadav iga päev, käis lehel ikkagi kõige enam inimesi teavet ammutamas esmaspäeviti. Uurijate sõnul võiks ka teist tüüpi nõustamisteenused nagu abiliinid «esmaspäeva efekti» arvesse võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles