Kas ka naine võib olla seksisõltlane?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meedia vahendusel kuuldust jääb mulje, nagu oleks seksisõltuvus ainult meeste probleem. Mehed petavad oma naisi, kasutavad prostituutide teenuseid, käivad striptiisiklubides jne.

Tähendab see, et naissoost seksisõltlasi ei eksisteerigi? Kui ongi naisi, kes väljas käies seksi otsivad, siis miks neist midagi kuulda ei ole, püstitas küsimuse livescience.com.

Meedia toob lõputult näiteid kuulsatest meestest, kes reedavad enda abikaasasid viisidel, mis neid mõlemaid sageli avalikult alandavad (Clinton, Sanford, Tiger, Weiner jne). Teame, et on naisi, kel on tungiv vajadus süüa, narkootikume või alkoholi tarbida, raha kulutada ja hoolitseda, ent naiste seksi- ja suhtesõltuvust on uuritud liialt vähe kui üldse.

Kaheksa kuni kaksteist protsenti neist, kes otsivad abi seksisõltuvusest vabanemiseks, on naised, kuid suure tõenäosusega vaevab sarnane häire paljusid veel. Naised otsivad probleemse seksuaalkäitumise korral väiksema tõenäosusega abi kui mehed ning sellel on mitmeid põhjuseid – peamiselt seotud häbitundega.

Kuna meest, kellel on palju seksuaalsuhteid, nähakse pigem kui «täkku» ning sama käitumisega vastassoo esindajat peetakse kergete elukommetega naiseks või nümfomaaniks, siis tunnevad probleemse seksuaal- või suhtekäitumisega naised enam häbi ja otsivad vähem abi.

Mitte kõik naised, kes on seksi- või suhtesõltlased, ei ole prostituudid – paljud neist on koduperenaised, vallalised või ka teismelised, kes leiavad - hoolimata rohkete seksuaalsuhetega kaasnevatest riskidest - seksist ja tugevatest tunnetest stabiilsust ja turvatunnet.

Kõige olulisem samm, mida naissoost seksi- ja suhtesõltlane saab paranemise nimel teha, on avatud ja ausa suhte loomine terve täiskasvanud naisega – mitte seksi, vaid sõpruse ja toetuse eesmärgil.

Enda seksuaalelu detailide jagamine teise naisega aitab vähendada häbitunnet ning toetav sõbranna aitab vaigistada vajadust rahu ja turvatunde nimel mehi seksi eesmärgil kasutada.

Järgnevalt on seksi- ja suhtesõltlaste kohta kirjutatu põhjal lühidalt ära toodud kakskümmend võtmeküsimust, mis aitavad naisel kindlaks teha, kas tal on antud laadi probleem.

1. Kas tunned, et sinu suhte- ja/või seksuaalkäitumise tõttu on su elu väljunud või väljumas kontrolli alt?

2. Kas leiad, et ei suuda kohtumisi teatud inimesega lõpetada, kuigi tead, et suhe selle isikuga mõjub sulle hävitavalt?

3. Kas soovid, et mitte keegi ei saaks sinu seksuaalsetest tegevustest või romantilistest suhetest teada? Kas tunned, et pead kõike seda teiste – sõprade, pere, kolleegide, nõustaja jne – eest varjama?

4. Kas seks või romantika mõjub sulle joovastavalt ning kogemuse lõppedes varised kokku?

5. Kas oled seksinud kohatul ajal, sobimatutes paikades ja/või inimestega, kellega ei peaks?

6. Kas annad enda seksuaal- või suhtekäitumisega seoses endale lubadusi või teed reegleid, mida täita ei suuda?

7. Kas oled kunagi vahekorda astunud inimesega, kellega sa seksida ei tahtnud?

8. Kas oled kunagi mõelnud, et saaksid enda eluga midagi rohkemat peale hakata, kui sinu tegevust ei juhiks seksuaalsed ja romantilised püüdlused?

9. Kas sinu vajadus armukese, seksuaalpartneri või tulevase kaasa järele tekitab sinus meeleheidet?

10. Kas oled astunud või astud vahekorda hoolimata tagajärgedest (näiteks vahelejäämise või suguhaiguste ohust)?

11. Kas näed sama mustrit enda kõikide halbate suhete puhul?

12. Kas tunned end elutuna, kui sul pole kellegagi flirtida või kui sa pole koos enda seksuaal- või suhtepartneriga?

13. Kas oled kunagi seksuaalpartnerit jahtides ohtu seadnud enda majandusliku kindlustatuse, karjääri või maine?

14. Kas oled kunagi lõhkunud või ohtu seadnud tõsise suhte, kuna oled seksinud teiste inimestega?

15. Kas tunned, et elul poleks ilma armusuhte või seksita mõtet? Kas arvad, et kaotaksid oma identiteedi, kui sa poleks kellegagi koos?

16. Kas avastad end kellegagi flirtimas, isegi kui see polnud sinu eesmärk?

17. Kas sinu seksuaal- või suhtekäitumine mõjutab sinu mainet?

18. Kas tunned eneserahuldamise pärast piinlikust - kas siis selle tegevuse sageduse tõttu, kaasatud fantaasiate või abivahendite pärast või siis paikade tõttu, kus seda teed?

19. Kas sa ei suuda teatud inimesele või seksile mõtlemise tõttu keskenduda oma elu teistele aspektidele.

20. Kas sa ei suuda lakata mõtlemast teatud isikule või seksuaalvahekorrale, kuigi see teeb sulle haiget ja paneb sind igatsema või ebamugavust tundma?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles