Miks nälg ja stress inimese pahuraks teevad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See, et osa inimesi muutub näljasena pahuraks, ei tule vist kellelegi üllatusena ning mõnel võib kõhutühjusest tingitud halb tuju lausa viha või agressiivsuseni viia.

Teadlased leidsid nüüd, et meeleolu muutust põhjustab serotoniini – hormooni, mis aitab reguleerida käitumist – taseme kõikumine stressi ja ka nälja korral, vahendas teadus.err.ee.

Uurimuse ühe autori Molly Crocketti sõnul on juba aastakümneid teada, et serotoniin mängib rolli agressiivsuse regulatsioonis, kuid väga vähest aega on teadlastel olnud võimalus uurida, millise mehhanismiga aitab see hormoon kontrollida inimese emotsionaalseid impulsse.

Cambridge’i ülikooli teadlaste uuest uurimusest selgus, et madal serotoniinitase muutis osalejate kommunikatsiooni teatud ajupiirkondade vahel nõrgemaks kui tavaliselt. Teadlaste hinnangul võib seetõttu olla aju jaoks raskem kontrollida emotsionaalset vastust vihale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles