Kui poisid on köögis

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee järele: Alvar Andres Virkusel (vasakul) ja Erik Endenil on ka pitsategu käpas. Tasub teistelgi proovida, ütlevad nad.
Tee järele: Alvar Andres Virkusel (vasakul) ja Erik Endenil on ka pitsategu käpas. Tasub teistelgi proovida, ütlevad nad. Foto: Jaan Heinmaa

Koolipoisid Alvar Andres Virkus (15) ja Erik Enden (14) annavad eakaaslastele nõu, mida võiks koolist tulles ise söögiks teha. Mõlemad leiavad, et kokkamine on lahe ja seda ei tasu peljata.

Kui teismelised koolipoisid köögi vallutavad, ei pruugi see ilmtingimata  kaosega lõppeda. Vastupidi, hoopis kokaraamatuga, nagu Alvar Andres Virkusel ja Erik Endenil juhtus.

Mõlemad on enda sõnul kaks täiesti tavalist poissi. Käivad koolis, teevad sporti. Alvar Andres käib Jaak Mae suusakoolis suusatrennis ja sõidab igal võimalusel trikirattaga. Erikule meeldib jalgpall ja muusika, ta on õppinud kitarri ja praegu õpib trummi. 

Kuid mis eriti oluline – kumbki ei ütle ära heast söögist. Seda ka siis, kui ema pole parasjagu käepärast võtta. Midagi head tahaks ju ometi! Nii ongi muudkui kokatud ja katsetatud, kuni lõpuks kogunes söögitegemisoskust ja lemmikumaid maitseid sedavõrd palju, et kogemus oli väärt teiste poiste-tüdrukutega jagamist. Sündiski raamat «Poisid köögis 2».

Tegelikult on poisid varemgi köögiteemadel üles astunud – ajakirja Pere ja Kodu kokandusveergudel. Peale selle on Alvar Andres koos ema Lia Virkusega, kes palju kokaraamatuid kirjutanud, kaasa löönud ka esimeses «Poisid köögis» raamatus. Ja värskeima poiste retseptikogu kokkupanekul oli lisaks Alvar Andrese emale abiks Eriku ema Pille Enden, kes samuti on tuntud kui kokaraamatute autor.

Emad tunnevad poiste kokkamishuvi üle ainult rõõmu – et vajadusel saavad nad ise söögitegemisega hakkama ja et neil on huvi uusi maitseid proovida. Lia Virkuse sõnul on viimasel ajal just poeg see, kes külalistele lavašinäkse teeb või kooki küpsetab, kui magusaisu majas.

Tõsi, segadust on köögis pärast söögitegu mõnikord parajalt, tunnistavad poisid. «Selles osas pean arenema. Peab tõdema, et vahel kutsun ka ema appi koristama, sest segadus on lihtsalt nii suur,» ütleb Alvar Andres. Ema lisab, et nõudepesu jääb tihti talle, sest see ei kuulu põnevate toimingute nimekirja, kus maitsvat tulemust näeb.

Kuid ega segadus kumbagi poissi heiduta ega köögis askeldamisest
eemale peleta.

Alvar Andrese meelest on kokkamise juures eriti lahe saada eelmisest korrast natuke erinev tulemus. «Vahel ununeb retsept ja tegutsen natuke omapead. Seega on kokkamine alati täis üllatusi ja uusi asju. Ja meeldib sellepärast ka, et kõhu saab kenasti täis,» põhjendab ta toidutegemise võlu. Erik lisab, et talle meeldib häid sööke süüa ja ka vaadata, et mis välja tuleb. 

Ning kokkamist peljata ei tasu, ütlevad nad teistele omavanustele, olgu need poisid või tüdrukud.
«See pole üldse keeruline, pigem põnev. Tasub proovida,» arvab Erik. Alvar Andres lisab julgustuseks: «Selle juures pole absoluutselt midagi karta.

Kõik eksivad vahel ja pole hullu, kui midagi untsu läheb. Ja kui mõni toiduaine on otsas, võid selle millegi muuga asendada või ise retsepti muuta.»

Vaid pliiti ja ahju peaks kasutada oskama, kui nende retseptisoovituste järgi kokkama asute. 

Alvar Andres ja Erik paotavad köögiust

Milline oli sinu kõige esimene enda tehtud toit?
Alvar Andres: Esimesena sai kätt proovitud pannkookide kallal. Need ei tulnud just kõige paremad, olid kuivad ja kippusid ära kõrbema. Olin umbes kuuene. Järgmised olid juba lootustandvamad.
Erik: Viinamarja-halvaa küpsisetort, emale sünnipäevaks. Olin nii kuus-seitse.

Kõige keerulisem söök, mida oled teinud?

Alvar Andres: Enamik on ikka koogid, kuigi ka vokkroad on minu jaoks piisavalt keerulised.
Erik: Seesama küpsisetort.

Kes on sulle eeskujuks?
Alvar Andres: Mu enda ema on suureks eeskujuks, ka Jamie Oliver.
Erik: Ema.

Kõige kiiremini valmiv pärast-kooli-toit, mida teed?

Alvar Andres: Mõni pastaroog või ka võileivagrilliga tehtud soojad võileivad.
Erik: Küüslauguleivad. Üsna lihtne teha – lõikad leiva kangideks, praed pannil mõlemalt poolt pruuniks, lisad soola ja küüslauku ja sööd.

Ja kõige lemmikum?

Alvar Andres: No lemmik on muidugi mõni kook, kui seda kodus leidub – kuigi see pole väga toitev. Aga üldiselt ka pasta carbonara, kui külmkapis on vähegi sinki või peekonit ja vahukoort.
Erik: Kananagitsad.

Mis kõige paremini välja tuleb?

Alvar Andres: Ei oskagi öelda. Lemmiktegevus köögis on hakkimine. See tuleb päris hästi välja. Enda raamatust krõbedad lavašinäksid, kuid ka pastad.
Erik: Kananagitsad ja küüslauguleivad.

Mis söök sulle kõige rohkem maitseb?

Alvar Andres: Magusad uhked tordid. Väga hea on ka kräsupea kook, see on mul üks lemmikuid. Ema tehtust ka enamasti mõni kook, olen suur maiasmokk.
Erik: Pitsa. Ema tehtust pasta carbonara.

Mida sa koolikaaslastele kiireks ja maitsvaks söögiks soovitad?

Alvar Andres: Tortiljapitsad singi ja juustuga. Kui kodus on eelmisest päevast keedumakarone või -kartuleid, on neid lihtne muna, singi või peekoniga praadida. Samuti on makaronidest või spagettidest hea kokku segada salat, lisades hapukurki, kirsstomatit, sinki või suitsukana ja teha peale hapukoorest-majoneesist kaste, mis on maitsestatud aroomisoolaga.

Erik: Kiiresti saab teha pelmeene, praadida pannil või küpsetada ahjus. Ka wrap’i või mõnd makaronirooga.

Mis on su toiduhitt siis, kui külalised tulevad või sünnipäeva pead?

Alvar Andres: Nooo... Tavaliselt teen snäkiks lavašinäkse. Ja tavalist menüüd: pitsad, salatid, midagi magusat ikka ka.
Erik: Kirju koera kook.

Mis meeldib suvel, mis talvel?

Alvar Andres: Suvel ahjus üleküpsetatud jäätisetort. See on hea jahutav. Talvel igasugused marjadega toidud, sest marju pole siis kuskilt eriti saada.
Erik: Suvel oad, kukeseened, lillkapsas, talvel rohkem lihatoidud.

Millise toiduaineta sa elu ette ei kujutaks?

Alvar Andres: Suhkruta. Ilma selleta oleks kõik nii soolane.
Erik: Rukkileivata.

Millise toidu tegemise sa kindlasti ära proovida tahaksid?

Alvar Andres: Mingi suure uhke pidusöögi või suure pulmatordi. See tundub raske.
Erik: Ise õige pitsataina tegemise.

Suurim nässuminek?

Alvar Andres: Suurimat ei mäleta. Ükskord tegin uisase peaga kaerajahust pannkooke. Need ei tulnud just kõige paremad.

Erik: Midagi märkimisväärset ei olegi.

Pasta carbonara

Neljale

•    250 g pennet

Kaste:

•    150 g sinki
•    1 pakk (110 g) suitsupeekonit
•    200 g kirsstomateid
•    1 pakk (200 ml) vahukoort
•    soola, pipart
•    serveerimiseks murulauku

Keeda penned rohkes vees pehmeks (vt keetmisaega pakendilt), nõruta ja pane potti tagasi. Samal ajal kui penned keevad, lõika peekon ribadeks ja pruunista kuival pannil. Lisa ribastatud sink ja kuumuta veel minut aega. Kalla peale koor ja kuumuta keemiseni. Seejärel lisa pooleks lõigatud kirsstomatid. Vala kaste nõrutatud pastale ja sega läbi. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga, haki peale värsket murulauku.

Krõbedad lavašinäksid

Neljale kuni kuuele

•    1 õhuke lavašš
•    2 küüslauguküünt
•    3–4 sl oliiviõli
•    2–3 tl persillade’i maitsesegu
•    1–2 dl riivitud juustu

Pane ahi 225 ºC juurde sooja. Lõika lavašš pooleks. Tõsta üks pool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Koori ja purusta küüslauk ning sega õliga. Määri pool segust plaadil olevale lavašile. Puista peale 1–1,5 tl maitsesegu ja pool riivitud juustust.

Küpseta ahjus 5–10 minutit või kuni juust on sulanud ja lavašš mõnusalt krõbe. Samal ajal valmista ette teine lavašipool. Tõsta lavašš ahjust alusele ja pane sinna teine. Alusta ahjust tulnud lavaši krõbistamist juba mõne minuti pärast, kui kuumus kannatab tükikest murda.

Kiire poisi hakklihapitsa

Kahele

•    2 pitsapõhja (160 g Leibur)
•    1 sl õli
•    300 g hakkliha
•    100 g suvikõrvitsat
•    4 sl ketšupit
•    100 g riivjuustu
•    100 g kirsstomateid
•    pitsamaitseainet, soola, pipart

Pane ahi 210 ºC juurde sooja. Kuumuta pannil õli ja prae hakkliha pruuniks. Koori suvikõrvits ja lõika peenteks ribadeks. Lisa pannile ja kuumuta koos hakklihaga läbi. Maitsesta soola-pipraga. Määri pitsapõhjale ketšup. Jaga peale hakkliha ja suvikõrvits. Raputa peale pitsamaitseainet. Puista pitsadele ka riivjuust ja lao peale poolitatud kirsstomatid. Küpseta 10–12 minutit, kuni juust on sulanud.

Superhea õunakook

16 tk

•    1 kg õunu
•    200 g võid
•    5 muna
•    4 dl suhkrut
•    1 dl kohvikoort
•    4 dl pannkoogijahu
•    2 tl küpsetuspulbrit

Pane ahi 180 ºC peale sooja. Sulata väikeses kastrulis või ja lase jahtuda. Vahusta toasoojad munad suhkruga. Sega jahtunud sulavõi munavahu hulka. Ühenda pannkoogijahu küpsetuspulbriga. Lisa jahusegu ja kohvikoor munavahu hulka, sega ühtlaseks tainaks. Koori ja puhasta õunad, lõika õhukesteks viiludeks. Sega õunad tainasse. Kata kõrgete äärtega ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota tainas sinna peale. Küpseta ahjus 30 minutit, kuni kook on läbi küpsenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles