Saastekahtlusega sealiha jõudis ka lasteasutustesse

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed söömas.
Lapsed söömas. Foto: Caro / Scanpix

Veterinaar- ja toiduamet selgitas tänaseks välja kõik alates 1. septembrist Iirimaalt Eestisse toodud sealiha kliendid: 68 tonni liha käitlemine sai peatatud, 52 tonni on aga läinud asutustesse ja söögikohtadesse, sh ka koolidesse ja lasteadadesse.



Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles Tarbija24.ee'le, et 120 tonnist Iirimaalt Eestisse jõudnud saastekahtlusega sealihast liikus logistikakeskusest välja klientide kätte 52 tonni.

«See on nüüd kaardistatud ühe kliendi täpsusega ja pilt on selles mõttes päris jube, et kliente on ligi 300,» rääkis Pärtel.

Tüüpiline väljaostetud lihakogus ühe kliendi kohta on tema sõnul 10 kuni 100 kilo. «Lasteaiad, koolid, raamatukogud, sööklad, turismiasutused,» loetles Pärtel. Suure tõenäosusega on see liha juba ära söödud.

Hea uudis on aga Pärteli sõnul see, et läbi toitlustusasutuste on see liha jõudnud inimesteni ühekordsete väikeste kogustena.

«Teisalt me räägime loomulikult potentsiaalsest ohust, kuna me ju täpselt ei tea, kas see sealiha, mis Eesti turule jõudis, on saastunud või mitte,» rõhutas ta.

Ülejäänud 68 tonni oli Pärteli sõnul veel külmladudes ja kasutamata ning selle käitlemine on peatatud. Selle liha saatus selgub ameti peadirektori sõnul homme Brüsselis toimuval nõupidamisel.

«Kui iirlased võtavad ta heal meelel tagasi, siis see on variant number üks; kui mingeid takistusi peaks olema, siis analüüsime ja otsustame ehk teeme ise laboriuuringud,» rääkis Pärtel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles