Mis naisi ja mehi partneri truudusetuse juures tegelikult muserdab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Millest hoolivad naised ja mehed enim, kui selgub, et armsam on truudusetu? Tõsielusaade, mis jäädvustab lindile tegelikke petmisi, pakub selle vastust. Tuleb välja, et mehed küsivad enda kallimalt, kas need magasid teise mehega, samas kui naised uurivad pigem selle kohta, kas mees armastab teist naist.

Telesaatel «Cheaters» («Truuduse murdjad») põhinev uuring paljastab esimesena soolised erinevused armukadeduse osas tõsielulistel näidetel, vahendas livescience.com.

Teadlased on juba pikka aega olnud seisukohal, et mehed ja naised reageerivad abielurikkumistele erinevalt – meestele läheb rohkem korda kõrvalsuhte seksuaalne külg ning naistele emotsionaalne side.

Levinud selgitus sellele toob põhjuseks evolutsioonilise tungi kindlustada enda ellujäämine: mehed tahavad last, kes oleks kindlasti nende enda oma, ning naised ei taha, et partneri hool oleks suunatud rivaalidele.

Armukolmnurgad

Varasemad uuringud armukadeduse soolistest erinevustest on saanud kriitika osaliseks peamiselt ühel põhjusel: üldiselt küsiti inimestelt, mis laadi truudusetus on neid enim endast välja viinud või mis neid võimalike kõrvalhüpete puhul tulevikus kõige rohkem ärritaks. Seega põhinesid kõik järeldused osalejate mälestustel ja ettekujutusel, mitte tegelikkusel.

«Cheatersi» eesmärk on üles võtta tegelikkuses ette tulevad armukolmnurgad, mis hõlmavad ohvreid, truudusemurdjaid ja armukesi. Saatesarjas võtavad ohvrid kahtluste korral ühendust «Cheatersi detektiivibürooga», uurijad toovad päevavalgele tõendid truudusetusest ning seejärel filmitakse, kuidas armukadedad ohvrid petjaid üle kuulavad.

Uurija Barry Kuhle analüüsis koos kollegidega 51 «Cheatersi» episoodi, milles näidati kokku 15 ülekuulamise juhtumit – naised olid ohvri ja küsitleja rollis 45 korda ning mehed 30 korda. Selgus, et mehed küsisid enamasti pigem seksi ja naised tunnete kohta.

Mehed küsisid petjailt seksi kohta umbes 57 protsendil juhtudest, kuid naiste puhul oli see protsent vaid 29. Naissoost ohvrid uurisid tunnete kohta küsimustega nagu «Kas sa armastad teda?» 79 protsendil juhtudest, mehi huvitas sama 43 protsendil kordadest.

Kuhle'i sõnul on armukadedusel seega selge evolutsiooniline tagapõhi. Samas rõhutas uurija, et tulemused näitasid vaid sooliste erinevuste tõenäosust - kõik mehed ja naised ei käitunud sama mustri järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles