Paks, rase või mõlemat korraga?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Ma ei ole paks, olen rase!» Tegelikult võib mõni naine olla korraga nii rase kui ka paks, kuid näiteks Suurbritannias pole arstidel rasedusaegse kaalutõusu tervislikkuse hindamiseks mingit mõõdupuud, kirjutab BBC.

Suurbritannias on ligi pool lapsesaamiseas naistest ülekaalulised või lausa rasvunud, mis aga omakorda tähendab, et üha rohkem on ka rasvunud rasedaid naisi. Kuid sageli on raske kindlaks teha, kas liigne kehakaal on tingitud rasedusest või millestki muust.

Rasedusaegne kaalutõus võib varieeruda ja sõltub paljudest asjadest - lisaks keharasvale ka lapse kaalust, lootevedeliku hulgast ja ema suurenenud verehulgast. Mõningane lisarasv tekib raseduse ajal selleks, et hoida rinnaga toitmise ajaks energiavarusid.

Kuid liigne kehakaalu tõus raseduse ajal kannab endas terviseriski nii emale kui ka lapsele. Samuti raskendab see lapse ilmaletoomist - ülekaaluliste puhul läheb sageli vaja kas tangsünnitust või keisrilõiget.

Kuigi tihtipeale öeldakse, et lapseootel naine peab sööma kahe eest, vajab rase tegelikult tavapärasest vaid veidi suurema kalorsusega toitu.

Esimese 28 rasedusnädala jooksul pole lisakaloreid üldse vaja ning viimase 12 nädala jooksul vajab lapseootel naine igapäevaselt vaid 200 kilokalorit rohkem kui tavaliselt - selle energiahulga saab näiteks kätte kahest väikesest leivaviilust.

Kui Suurbritannias pole selgeid juhiseid selle kohta, kui suurt rasedusaegset kaalutõusu võib pidada tervislikuks, siis USAs on need olemas. USA meditsiiniinstituut peab tervislikuks 11,5-16-kilost kaalutõusu - seda juhul, kui raseduseelselt on tegemist oma pikkuse kohta normaalkaalus naisega.

Ülekaalulised ja rasvunud naised peaksid aga olema kaalutõusuga ettevaatlikumad. Rasvunu jaoks peaks 9 kilo olema piiriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles