Seitse levinud küsimust juuste ilu ja tervise kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks su juuksed enam pikemaks ei kasva? Miks näevad juuksed reisil olles teistsugused välja? Nendele ja teistelegi juuste ilu ja tervist puudutavatele küsimustele aitasid eksperdid vastuseid leida portaalis Huffington Post.

Kui kahjulik on juustele igapäevane kuumtöötlemine?

Küsimus seisneb pigem selles, kui suurt kuumust juustel kasutada. Kui föönist tulev õhk on väga kõrge temperatuuriga, siis kahjustab ja lõhub see juukseid. Dermatoloog Meghan O'Brien soovitas võimalusel vähendada juuste kokkupuudet kuumaga.

Samas tunnistas naine, et vahel ei ole see lihtsalt praktiline. Seetõttu tuleks kuumtöötlemisel kasutada alati kuumuskaitsega juuksehooldusvahendeid.

Kas rasustele juustele leidub lahendus?

Nii ja naa. Rasuste juuste põhjus on geneetiline – on küll medikamente, mis rasusust vähendavad, kuid praegu puudub ravi, mis vähendaks rasu tootmist peanahas, selgitas Pennsylvania ülikooli juuste ja peanaha kliiniku juhataja George Cotsarelis. Kui sul on äärmiselt rasvased juuksed, siis peaksid võimalikult sageli pead pesema, et rasusust kontrolli all hoida.

Mis on normaalne, kui asi puudutab juuste väljalangemist?

Dermatoloog Peter Panagotacosi sõnul on normaalne kaotada 50 kuni 100 juuksekarva päevas. Kui märkad, et kaotad rohkem juukseid või langevad need välja ühest kohast, siis konsulteeri nahaarstiga.

Juuste väljalangemist võivad mõjutada ka elustiili tegurid, nagu toitumine ja stress, kuigi esimene ei tohiks selle juures suurt rolli mängida, kui tegu pole just tõsise rauapuudusega. O'Brieni sõnul on juuste väljalangemise tavalised põhjused haigus ja vananemine.

Kas juukseid saab «treenida» teisiti käituma?

Mitte ilma sealjuures juustele kahju tegemata. Juuste tugevdamiseks, lahti harutamiseks ja neile kohevuse lisamiseks on palju tooteid, märkis Cotsarelis. «Kuid et juukseid tõesti muuta, tuleb seda teha keemiliselt, mis muudab juuksekarvad hapraks.»

Mis põhjustab lõhenenud juukseotsi? Mis nende vastu aitab?

Vastus seisneb sinu juuste vananemises. Juuksekarvade otsad on juuste kõige vanemaks osaks – ühest nääpsust kasvab juus tavaliselt neli kuni kuus aastat, seega on juukseotsad saanud aastaid tunda pesemist ja kahjustamist, selgitas Panagotacos.

Cotsarelise sõnul ei saa suurt midagi teha, kui juukseotsad kord juba lõhenenud on. Hooldusvahenditega on küll võimalik juustele parem väljanägemine anda, kuid katkiseid otsi ei ravi miski, kui neid just ära ei lõigata.

Miks näevad juuksed erinevates paikades erinevad välja?

«Niiskus (või selle puudumine) on põhiline tegur, mis juukseid mõjutab,» ütles Biomega ja Aquage juuksehooldusvahendite kaaslooja Luis Alvarez. Ennetamiseks võid enne välja niiskuse kätte minemist juukseid siluvat toodet kasutada, kuid juba kähardunud juustega ei saa midagi teha.

Kas see on okei, kui juukseid iga päev pesta?

Osa inimeste jaoks on see okei, kuna neil lihtsalt pole teist varianti – nende juuksed vajavad igapäevast pesemist. Sellel on ka oma head küljed, kuna see aitab surnud juustest vabaneda, selgitas Cotsarelis.

Kui saad aga hakkama ka harvemini pead pestes, võiksid selle tee valida. O'Brieni sõnul kehtib siin reegel, et vähem on rohkem. Eriti šampoonitamise puhul, kuna see on sama, kui liiga sageli nahka pesta – see kuivatab peanahka, mis teeb selle kahjustustele vastuvõtlikumaks.

Kui sulle meeldib igapäevaselt pead pesta, siis soovitas O'Brien nädalavahetustel üks päev vahele jätta.

Kui pikaks võivad juuksed kasvada?

See on iga inimese puhul erinev. Et sinu juuksed oleksid 90 sentimeetrit pikad, peavad need kasvama kuus aastat, rääkis Cotsarelis. Mõne inimese juuksed kasvavad nii kaua ning mõne inimese karvanääpsud jõuavad puhkamise faasi varem.

Juuksekarvad on mõeldud olema 60 kuni 90 sentimeetri pikkused, märkis Panagotacos. Mõne inimese juuksed võivad kuni pooleteise meetri pikkuseks kasvada ja teisel vaid mõnekümne sentimeetri pikkuseks, kuid seda tuleb ette väga harva.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles