Madala häälega meestel on naiste seas suuremad šansid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mees, kes soovib naistele meelde jääda, rääkigu madala häälega, sest just see võib õrnemas soos tekitada huvi tema kui potentsiaalse partneri vastu, näitas Aberdeeni ülikooli psühholoogide urimus.

Just mälestuste abil hindavad naised potentsiaalsete partnerite isikuomadusi ning võrdlevad nende käitumist, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Häälekõrgus iseloomustab mehe geenide kvaliteeti ning annab signaale iseloomu kohta. Näiteks saab häälest välja lugeda emotsionaalse soojuse puudumist ja teisi pikaajalises suhtes ebameeldivaks muutuvaid käitumisjooni.

David Smithi juhitud uurimisrühm korraldas kaks katseseeriat, kus osales peaaegu viiskümmend naist.

Esimeses katses näitasid uurijad naistele esemete pilte. Pildi nägemise ajal kuulsid katsealused eseme nime, mida ütles kas kõrge või madal moonutatud mees- või naishääl.

Seejärel näitasid teadlased naistele esemetest kahte sarnast pilti ning palusid öelda, millist nad varem olid näinud. Samuti pidid naised ütlema, millist häält nad kuulda eelistasid.

Teises eksperimendis kasutasid uurijad lisaks moonutatud häältele ka tõelisi mees- ja naishääli. Uued naissoost katseisikud nägid samuti pilte ning pidid aru andma, milliseid hääletüüpe nad meeldivaks hindasid ning kui hästi nad näidatut mäletasid.

Mõlemal juhul leidsid uurijad, et naised eelistasid madalaid meeshääli ja mäletasid esemeid paremini, kui neid oli tutvustanud just selline hääl.

«Vastassugupoole saadetavad signaalidel on mõju ka mälule. Naised mäletavad paremini sügavat meeshäält,» võttis Smith kokku.

Uurija sõnul on naistel evolutsiooni jooksul välja kujunenud võime jätta meelde infot ihaldusväärsete meeste kohta. See võimaldab naistel võimalikke partnereid võrrelda ja hinnata, kuidas nad pikaajalises suhtes hakkama saaksid. Ebaõnnestunud partnerivaliku tagajärjed on tõsised ning neid on parem vältida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles