Seltskondlikkus aitab kaalu langetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes soovib üleliigsetest kilodest vabaneda, talitab targasti, kui paneb rõhku seltsielule - nii võib vähemalt järeldada Ameerikas hiirtega tehtud katsetest, kuid küllap kehtib tulemus arvestatava tõenäosusega ka näiteks Eestis ja inimestel.

Ohio osariigi ülikooli teadlased tegid kindlaks, et hiirte omavahelise sotsiaalse suhtluse määra ning nende kehakaalu vahel kehtib selge seos, vahendas teadus.err.ee.

Kui tavaliselt peetakse laborihiiri ühe- või paarikaupa suhteliselt minimalistlikult sisustatud puuris, kus neil eriti midagi muud teha ei ole, kui passiivselt järjekordset toidupalakest oodata, siis Matthew Duringi juhitud teadlasterühm pani hiired elama 15 kuni 20 kaupa kokku ja sisustas nende elamise mitmesuguste mänguasjade, tunnelite, labürintide, onnikeste ja jooksuratastega, mis soodustasid peale kõige muu ka hiirte omavahelist aktiivset suhtlust.

Kuigi kontrollrühma hiired said samasugust toitu samamoodi piiramatus koguses, selgus, et põnevalt sisustatud ja suhtlemist võimaldavas miljöös elanud hiirte kehakaal oli märgatavalt väiksem.

Oma osa on kindlasti ka suuremal energiakulul elupaiga sisustuselementide ja mänguasjadega tegelemisel, kuid teadlased väidavad, et põhirolli mängib just teiste hiirtega suhtlemine, mis oma paratamatute pisikeste konfliktide ja tülidega tekitab loomakestes kerget stressi ja paneb rasvarakud rohkem kaloreid põletama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles