Viis nippi, mis aitavad toiduportsjoneid kontrolli all hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einestada tasuks alati laua taga istudes ning toidukorda alustada vedelikurikka söögiga - näiteks supiga.
Einestada tasuks alati laua taga istudes ning toidukorda alustada vedelikurikka söögiga - näiteks supiga. Foto: SCANPIX

Dieet on aeganõudev ning mitte kuigi lõbus, kui keskendub päevas tarbitava kilokalorite hulga vähendamisele. Kuigi kaalulangetamiseks väga hea variant on toitumispäeviku pidamine - mis uuringute kinnitusel ka toimib, peab osa seda mõttetuks ajakuluks.

Isegi sellele mõtlemine, kuidas päevast kilokalorite kogust piirata, näib mõnele aja raiskamisena. Kui nii, siis soovitab ajakirja EatingWell toimetaja Nicci Micco salenemise nimel järgmisi nippe proovida, kirjutas huffingtonpost.com.

Kasuta väiksemat taldrikut

Nii nagu on suuremaks muutunud portsjonid, on ka taldrikud. Tulemus: normaalsuuruses eined näivad kesisena. Pane toit väiksemale taldrikule ja jook pisemasse klaasi, et rahule jääda ka väiksema kogusega.

Täida pool taldrikut köögiviljadega

Kuna köögiviljad on enamasti kiudaineterikkad, siis püsib täiskõhutunne kauem. (Taldriku teine pool võiks jääda täisteratoodetele ja lahjale valgurikkale toidule.)

Söö pulkadega

Pulkadega saab taldrikult korraga kätte vaid väikese koguse toitu, mis tähendab aeglasemalt söömist. Iga suutäie nautimine aitab sul ära tunda, millal kõht täis saab – enne kui on liiga hilja.

Eelista vedelikurikkaid toite

Toidud, mis sisaldavad rohkesti vett – supid, salatid, kurk ja arbuus – garanteerivad täiskõhutunde ja maitseelamuse ning seda vähem kilokaloreid tarbides. Alustades einet nende toitudega, väldid hiljem rammusamate söökidega liialdamist.

Näiteks selgus ühest uuringust, et süües eelroaks salati, võib terve toidukorraga tarbitud kilokalorite kogus 12 protsenti väheneda. Teises uuringus sõid inimesed, kes alustasid lõunat köögiviljasupiga, kokkuvõttes viiendiku võrra vähem, kui need, kes supist loobusid.

Einesta laua taga

(Ning toolil istudes.) Oled sa kunagi söönud seistes ja samal ajal midagi muud tehes? Mitte eriti hea mõte, kui soovid kaalust alla võtta, kuna nii võib ununeda, et üldse midagi söönud oled.

Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition hiljuti avaldatud uuringust selgus, et einestamise ajal arvutis kaartide mängimine muutis osalejate mälestused söömisest hägusemaks. Pealegi ei saanud neil kõht täis, mis tähendas, et edasi näksimine võis anda lisaks 125 kilokalorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles