Lugeja Rootsist: parim sõbranna jäi Eestisse

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui elu viib pikemaks ajaks välismaale, siis mõjutab see mitte ainult lähi-, vaid ka sõprussuhteid. Elukaaslase ja pere puhul on üsna loogiliseks mõttekohaks kogu perega võõrsile minek, aga sõpru ei saa nõnda kaasa võtta. Kuidas kaugel elades aga ilma maha jäänud sõpradeta hakkama saada?

Kolme välismaal elatud aasta jooksul olen elanud läbi justkui kolm etappi; igatsus ja eemalolek lähedastest, elu koos kodumaise kallimaga välismaal ja tema lahkumisega kaasnenud üksiolek ning nüüd lõpuks elu koos kohaliku noormehega, kirjutab Andra (nimi muudetud). Igast etapist on olnud midagi õppida.

Välismaale tööle ja õppima minnes tuli hakkama saada igatsusega parimate sõbrannade ja lähedaste järel Eestis ning õppida selle tundega elama. Omamoodi raskeks kujunes kodumaise kallima lahkumine Rootsist ja üksi võõrsile jäämine.

Igast etapist on midagi olnud õppida. Minu jaoks on väga tähtis olnud see, et kallis sõbranna Eestist on kogu aeg olnud toeks, kas siis e-kirjade teel või isegi tavalist posti kasutades. Üldiselt eelistangi viimast varianti temaga suhtlemisel. See võtab küll kauem aega, ent tavalisse kirja on lihtsam mõtteid koguda.

Välismaal elamise juures on kindlasti suurimaks puuduseks, et ei saa helistada enda jaoks kallile inimesele siis, kui selleks suurim vajadus, ja seda eelkõige sellepärast, et telefonikõnede tegemine jätab sügava jälje rahakotti.

Uued sõbrad

Esimesel etapi puhul, sõprade «hülgamise» ja kallimaga välismaal elamise ajal oli suurimaks toeks kindlasti kallim, kellega palju aega koos veetsin. Tema oli Rootsis kauem elanud ja tutvustas mulle omakorda siinseid teisi eestlasi ja oma kohalikke sõpru.

Nendest paljudest uutest tuttavatest kujunes välja üks eestlannast sõbranna, kellega saan suhtemuresid ning muid muresid-rõõme jagada, ent kõige erilisemad mured-soovid-ideed kuuluvad siiski Eestis elavale sõbrannale jutustamiseks.

Etapil, mil mind jäeti üksi võõrasse riiki, kujunes mul aja jooksul välja tutvusringkond, kellega oli tore lõõgastuda, ent sellist igapäevaelu murede-rõõmude jagamise tunnet ei tekkinud. Ka töö juures tekkis paar tuttavat, kellega hakkasin tihedamalt lävima.

Uus kallim

Tekkinud uue tutvusringkonnaga väljaskäimisest tekkis mul sügavam sõprus ühe põlise rootslasega. Pärast mitmekuulist tutvust hakkas «asi susisema» ja praegu elame koos, tulemuseks veelgi laiem sõpruskond.

Huvitaval kombel tähendab suhe kohaliku noormehega, et mind on rohkem omaks võetud. Mulle on tekkinud hulganisti uusi tuttavaid juurde, kellega käime tihedamalt läbi ning võtame ette ühiseid tegevusi. Alguses oli küll mu siinne eestlannast sõbranna kuri, et «vahetasin» kodumaise noormehe välja, ent tal paistsid selleks omad põhjused olevat ja tänaseks on ta minu otsusega leppinud.

Temalgi on kohalik noormees ja eks me ikka jagame koos neid rõõme ja muresid suhete teemal. Omamoodi naljakas on, et meie mõlema noormeeste eesnimed on ühesugused. See tekitab vahel mõningaid üheselt mõistmise probleeme samas seltskonnas viibides, eksitades nii meid endid kui noormehi.

Parim sõbranna Eestis

Parim sõbranna, kellele igal ajahetkel saan loota, elab aga siiski Eestis. Just tema oli ainus, kellele sain ka uue suhte tekkides rääkida oma tunnetest ja kõhklustest ausalt ja avameelselt. Tean, et võin teda unepealt usaldada. Hoolimata sellest, et ta ei tea alati kogu tausta, oskab ta panna mind mõtlema, jalad maa peal, ning suunata edasi ise arutlema ja vastuseid leidma.

Distants on nõu andmisel isegi eeliseks. Kuna ta on minu igapäevasest elukeskkonnast kaugem, oskab ta tuua välja aspekte, millele ma ise oska mõelda ega oska ka mu Rootsis elav, ehkki samuti eestlannast sõbratar, tähelepanu pöörata.

Välismaale elama ja õppima minek on kaasa toonud ka vähenenud suhtluse vanematega, ent arvestades meie varasemaid suhteid, on see meie suhetele isegi hästi mõjunud. Kummalisel kombel tulen ma aga vanematele meelde siis, kui neil raha on vaja - siis otsitakse kas või Skype'ist üles. Millegipärast on mõnedel jätkuvalt mulje, et kui elad välismaal, siis järelikult on sul ka raha.

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel põneval teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Andra kingituseks on The Body Shop'i tualettvesi Dreams Unlimited EDT (50 ml, 28,10 EUR).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles