Lugeja Hiinast: sõbrad ja riigipiirid

, tõlk ja konsultant, Hiina
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Vilu Chengdus, Hiinas.
Anneli Vilu Chengdus, Hiinas. Foto: Erakogu / Marén Penu

Tegin hiljuti läbi järjekordse, oma elus viienda suure kolimise täiesti uude elukeskkonda ning juba mitmendat korda elus tuleb juurte ajamisel ja suhtlusringkonna loomisel nullist pihta hakata. Sageli küsitakse, kas ma end võõras ümbruses üksi ei tunne ja oma eesti sõbrannasid taga ei igatse.

Ma pole oma olemuselt kunagi eriline sõbrannataja tüüp olnud. Šopata, kohvikutes istuda ja mehi kiruda? Mõnikord ju võib, kuid minu hobid ja huvid kuuluvad pigem maskuliinsemasse maailma. Pealegi olen suure osa oma tööelust militaarses meeste seltskonnas veetnud ja nende suhtlusstiiliga kohanenud.

Sõbrad ei sõltu riigist ja rahvusest

Lähisõbrad tekivad ikka ühiste huvide, maailmavaate ja huumori põhjal, sugu, rahvus ja vanus ei mängi siin rolli. Kui inimesega on huvitav rääkida, suhtlemine arendab mõlemat poolt  ja maailma asjade üle saab koos naerda, siis on sõpruse tekkeks toetav pinnas loodud.

Uude kohta elama asudes oskab mu väljatreenitud kuues meel samal lainel olevad isikud teiste seast kiiresti välja selekteerida. Mul pole raske võõras riigis suhtlusvõrgustikku luua ja seeläbi uut elukohta kodusemaks ja igapäevaelu huvitavamaks muuta.

Kaks kuud tagasi Kesk-Hiina elama saabudes ei tundnud ma siin kedagi ning teadaolevalt siit tuhande kilomeetri raadiuses rohkem eestlasi ei pesitse. Eelmisel kuul tähistasin siinses «kodubaaris» oma sünnipäeva ja Eesti taasiseseisvumispäeva. Üritusele kogunes oma poolsada inimest, häid, pool- ja juhututtavaid.

Kogu ruum oli lilla-must-valgete lippudega ja loosungitega «Õnnelik riikliku päev» (ilmselt Google'i tõlke abil tehtud) kaunistatud, mängis eesti muusika ja peeti pidulikke kõnesid. Sünnipäevalaulu esitati seitsmes eri keeles. Asja organiseerimise taga seisid uued sõbrad-tuttavad, kellele olin vihjamisi Eesti riigi ja oma sünnipäeva ajalist kokkulangemist maininud. Tundsin end uues kodulinnas tõeliselt teretulnuna!

Südamesõbrad on alati olemas

Üks asi on suhtlusringkond, teine südamesõbrad. Neid on mu elus kogunenud vaid vähesel arvul, kuid nende mõju mu arengule ja maailmanägemusele on pikaajaline ja sügav ning kestab edasi ka igapäevase kontakti lakkamisel. Need inimesed on kusagil maailmanurgas alati minu jaoks olemas ja tuge pakkumas.

Mu üks kõigi aegade paremaid sõpru pärineb Taanis elamise perioodist – ta on taanlane, meessoost ja minust 17 aastat vanem. Oleme koos filosofeerides, naerdes ja loodust avastades palju-palju aega koos veetnud. Meie vahel pole mitte kunagi sõprusest rohkemat olnud, küll aga oleme saanud maailmaasju mehe ja naise vaatekohast vastastikku lahata ja vaagida. Arvan et võin teda üheks oma kõige paremaks «sõbrannaks» nimetada, kuigi tegu on naiste seas üsna populaarse heteroga.

Eelmisse elukohta Shanghaisse elama asudes oli seal vaid paar eestlast, kellest üks sobis sajaprotsendiliselt südamesõbraks – tõeline Bingo-tabamus! Meil on sarnane taust, emakeel, huvid ja eestimeelsus, samas ka sarnane rahvusvahelise töö kogemus eri riikides, ühesugused rõõmud ja probleemid Hiina ühiskonna veidrustega kohanemisel, kõige tipuks veel ka samasugune huumorimeel. Selline tugi on uude elukeskkonda sisseelamisel hindamatu.

Abikaasa on parim sõber

Mu kõige parem sõber on mu oma abikaasa. Öeldakse küll, et sõbrannad on suhte tasakaalustamiseks ja «naiste asjade» rääkimiseks vajalikud, kuid mina seda arvamust ei jaga.

Saame oma suhteasjad kõik omavahel lahti räägitud ja mulle tundub isegi ebalojaalne mõte kedagi teist meie kahe eraasjadesse pühendada. Tänu mehele on mu igapäevaelus nii piisavalt intellektuaalseid väljakutseid kui ka hulganisti nalja ja naeru, lisaks on ta super reisikaaslane. Kahekesi on topelt lahe maailma avastada.

Tahes-tahtmata mängib geograafiline asukoht sõprade tekkes ja püsimises kaasa. Uude riiki kolides ja uue eluga kohanedes on huvitav ja rikastav suhelda inimestega, kes on samas keskkonnas ja sarnasel arenguetapil.

Kodumaale mahajäänud sõpradega võib küll vastastikku oma eludest huvitavaid lugusid pajatada, kuid sünergia jääb piiratuks, sest meie igapäevaelud on lihtsalt nii erinevad. Kontakti hoidmine on siiski oluline. Hindan väga koduseid sõpru ja peret selle eest, et nad minu jaoks Eesti elu elavana ja seega ka tagasiteed alaliselt lahti hoiavad.
 

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel põneval teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Anneli saab kingituseks Avoni kortsudevastase seerumi Anew Clinical Derma Full Pro (30ml hind 26,50 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles