Tööstress ei mõjuta üksnes kodust keskkonda

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töömurede jätmine üksnes kontoriseinte vahele nõuab üksjagu oskust. Hiljutine uuring näitab, et koju toodud stress ei mõjuta mitte üksnes peresuhteid, vaid võib üle kanduda ka elukaaslase töökohale.

Baylori Ülikool viis uuringu läbi, küsitledes 190 täisajaga töötavat paari. Uuringu käigus küsitleti elukaaslaseid eraldi, et välja selgitada nende stressitase ja see, kuidas stress on mõjutanud nende paarisuhet, vahendas Bnet.

Uuring keskendus ahistamise eri vormidele töökohal, näiteks seltskonnast välja tõrjumisele või muidu ebaviiskale suhtlusele. Järeldused hõlmasid seda, et ühe tööalane stress mõjutab mõlemat partnerit ning abielu ohustamiseks piisab sellest, kui ka vaid ühel on tööl probleeme.

Kui üks partneritest on pidevalt stressis, siis võtab teine selle suuretõenäosusega üle ja see mõjutab omakorda tema käitumist tema töökohal, lisaks ka suurema tööhulga võtmine, et tagada pere stabiilne sissetulek. Sellest lähtuvalt võib järeldada, et tööstress on nakkav.

Uuringut juhtinud Merideth Ferguson ütles MSNBC vahendusel, et ei osanud nii tihedaid seoseid oodata. «Uuring näitas, et kui meid tööl kehvasti koheldakse, siis tundub maailm märksa rõõmutum paik ja seda tunnet on raske endalt maha raputada.»

Uuring võiks olla märgiks nii tööandjatele, hoidmaks organisatsiooni kliimat kontrolli all, kui ka töötajatele, et pöörduda aegsasti abi poole. Kui töökohal taoline tugisüsteem puudub, siis otsida nõustamist või ka psühholoogilist abi stressiga toimetulekul, soovitab Ferguson.

CareerCast.com uuringu tulemusena kuuluvad kümne stressirohkema ameti hulka ärireiside piloot, avalike suhete juht, tegevjuht, fotoajakirjanik, uudisteedastaja, reklaami projektijuht, arhitekt, börsimaakler, parameedik, kinnisvaraagent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles