Lugeja kirjutab: kuidas ma taimetoitlaseks hakkasin

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Võtsin suve alguses vastu otsuse toituda kolm kuud taimetoidukeskselt ja selleks, et uusi toitumisharjumisi paremini omaks võtta, tegin eelnevalt läbi spetsiaalse puhastuskuuri, kirjutab lugeja Aile. Taimetoitlus pole tema elust midagi ära võtnud, pigem on andnud juurde, eelkõige energiat.

Taimetoiduga alustades kartsin kõige enam jaanipäeva, sest on see ju eestlaste seas teada-tuntud lihasöömispüha. Pealegi pidin sõitma oma abikaasa ja õe mehega maale töötalgutele ja minu õlul lasus söögivalmistamise kohustus.

Lihast võõrdumine

Üllataval kombel ei tekkinud mul kokkamise jooksul ja ka hiljem kogu suve vältel kordagi enam tunnet, et sooviksin seda lihatükki süüa. Pigem vastupidi, grillides teistele liha, tundsin kerget vastikustunnet.

See ei kaasnenud muidugi sada protsenti taimetoitlaseks hakkamisega, vaid ma tegin endale kergelt ajuloputust – kujutlesin liha mädaneva ja roiskuvana, kusihappest pakatavana ja nii mitu esimest nädalat. Selline sisendus mõjus üllatavalt tõhusalt. Ma tõesti ei taha liha juurde enam tagasi pöörduda.

Suureks abiks olid ka juulikuus loetud vastavateemalised artiklid Eesti meedias ja üks Dr. Oz'i saade, kus käsitleti parasiitusside temaatikat. Peale seda kadus igasugune isu ka kala söömise järele, mida olin sinnamaani iga nädal korra teinud.

Talvel on mul siiski plaanis kalatraditsioonile elu uuesti sisse puhuda, sest meie põhjamaises kliimas ja minu suure füüsilise koormuse juures (töötan ka treenerina) ei saaks ma kõiki vajalikke aminohappeid ilmselt muidu kätte ja see võiks kaasa tuua erinevaid terviseprobleeme. Samas olen enda jaoks avastanud taimsed viinerid, sage külaline toidulaual on ka tofu ja muud sojatooted.

Sõbrad üllatavad omalt poolt

Mis puudutab elu sotsiaalsemat poolt, siis pole taimetoitlus väga palju selles osas muutnud. Kui on plaan minna mõnda sellisesse kohta külla, kus ei teata minu muutunud toitumiseelistuste kohta, siis võtan alati ise endale miskit nii-öelda külakostiks kaasa, näiteks purgi roheliste oliividega või viinamarju.

Toidukohtadega pole ka probleemi, sest enamikus Eesti restoranidest on eraldi valik ka taimetoitlastele - Komeedi köögiviljaburger on üks mu vaieldamatuid lemmikuid. Pesto teeb, näiteks, kõik prae garniirid põnevamaks ning nauditavaks ka taimetoitlasele.

Kõige vahvam selle suvise kogemuse juures on olnud tõsiasi, et inimesed, kes minu taimetoitlusest on teadlikud, püüavad külla kutsudes mulle alati mõnd hõrgutavat taimetoidusööki teha. Seetõttu ootan külaskäike sõprade juurde alati innuga, saab proovida uusi põnevaid maitseid!

Kodus eraldi road

Koduses plaanis olen juba ammuilma harjunud valmistama süüa eraldi. On ka teatud roogasid, millele saab lihtsalt liha või muud taolist abikaasa rõõmuks juurde grillida. Kõige raskem on ehk asjaolu, et mina jumaldan suvikõrvitsat, kuid tema ei talu seda üldse, ja seetõttu on lihtsam valmistada eraldi roogasid.

Kui elukaaslane ei toeta ega mõista taimetoitlaseks hakkamise sammu, siis on see kindlasti katsumus. Tuleb ju ikka ette raskeid päevi, mil lihtsalt ei jõua ega jaksa mitut toitu valmistada. Taimetoitlus on sügavalt isiklik küsimus ning seda ei tohiks kellelegi peale suruda, eriti puudutab see pisiperet.

Loomulikult on hea suunata kogu peret tervislikule toitumisele, kuid taimetoitlus peaks olema siiski igaühe enda valik, mitte sisseõpetatud harjumus. Laps peaks saama proovida võimalikult palju erinevaid toite ja maitseid (eelistades loomulikult kodumaist) ning kasvama mitmekesise dieedi najal, vastasel juhul võib jääda organismil mõnedest ainetest puudu.

Tõusnud energiatase

Soomes on taimetoitlus väga levinud ning seal on peredele suunatud suurepäraseid teavitusprogramme ja voldikuid, internetiski on info väga kergesti kättesaadav. Eestis veel selline tugisüsteem puudub, seetõttu ei tohiks kindlasti oma peaga lapse toiduvalikud mingilgi määral piirata ja lähtuda pigem kõigile tuttavast toidupüramiidi skeemist valikute tegemisel.

Taimetoitlus ei ole minu elust midagi ära võtnud, pigem olen saanud palju juurde. On nii palju erinevaid juurvilju, mida ma polnud kunagi proovinud. Paljusid neist saab suvel ka kodumaal kasvatada ning neist saab vaaritada hämmastavalt maitsvaid roogasid!

Pidev uute taimsete maitsete avastamine pakub põnevust ja meel püsib ergas ning värske. Mainimist tasub ka tõusnud energiatase, mis ka puhkuseaegsel suvehommikul äratas kell seitse ning hoidis tegevuses öösel üheteistkümneni.

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel põneval teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Aile kingituseks on Avoni parfüümvesi Christian Lacroix Nuit (50 ml, 31 EUR).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles