Isetus pikendab vabatahtlike eluiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu noored vabatahtlikud tööhoos.
Pärnu noored vabatahtlikud tööhoos. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vabatahtlikuna mõnes heategevusprogrammis kaasa löömine pikendab eluiga, kuid ainult juhul, kui aitaja motiivid on omakasupüüdmatud, selgus Ameerika Psühholoogide Assotsiatsiooni avaldatud värskest uurimistööst.

Töö viitab, et need vabatahtlikud, kes osalevad altruistlikel põhjustel või löövad kaasa selleks, et osa saada meeldivast seltskonnast, elavad kauem, kui inimesed, kes vabatahtlikest tegevustest kõrvale hoiduvad. Samas inimesed, kes teevad küll vabatahtlikku tööd, kuid loodavad sellest mingit omakasu, oma elueale pikendust ei saa, vahendas teadus.err.ee.

Altruistlikeks motiivideks lugesid psühholoogid põhjuseid, kus inimesed tegid vabatahtlikku tööd, sest nad väärtustasid teiste inimeste aitamist ning enesekesksemateks loeti inimesi, kes osalesid vabatahtlikena näiteks põhjustel, et see aitab neil iseenda probleemide eest põgeneda või tekitab neil head enesetunnet.

Uurimistöö tulemused saadi üle 10 000 inimese küsitlustulemuste analüüsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles