Südamehaigusi soodustab vananemine, mitte menopaus

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õun.
Õun. Foto: SCANPIX

Johns Hopkinsi ülikooli teadlaste uuring näitab, et eakamate naiste südamehaigustesse suremuse tõusu soodustab organismi vananemine, mitte menopausist tingitud hormonaalne mõju.

Uurimistöö juhtivautori dr Dhananjay Vaidya sõnul ei näidanud andmete analüüs mingit järsemat nihet südamerabanduste arvu suurenemise suunas menopausi jõudnud naiste hulgas, vahendab teadus.err.ee.

Teadlased usuvad, et südame- ja arterite seinte rakud vananevad samamoodi kui kõigis teiste kudedes ning seetõttu on naiste vananedes ka südamerabandusi järjest rohkem.

Inglismaal, Walesis ja USAs aastatel 1916–1945 sündinud inimeste vananemist jälgides leidsid teadlased, et menopausi jõudmine ei suurendanud üheski valimgrupis naiste suremust üle vananemisest tingitud sujuva kõvera.

Siiski on menopausil mõnede teiste haiguste kujunemisel oluline roll - nii on üleminekuikka jõudnud naiste seas ilmselt hormonaalsete muutuste tõttu pidurdunud näiteks rinnavähki surejate arvu tõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles