Mis on kooselu vundament - seks või emotsionaalne side?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paarisuhte uuringud on näidanud, et hea seks on üks osa, mitte aga olulisim komponent õnnelikust paarisuhtest, kirjutab psühholoog ja pereterapeut Siiri Tõniste ajakirjas Psühholoogia Sinule.

Oma suhtega rahul olevad partnerid omistavad uuringu järgi vaid 15–20 protsenti rahulolust seksile, samas kui rahuolematud partnerid leiavad, et 50–70 protsenti nende suhte stressist tuleneb probleemidest seksuaalelus. Miks see nii on, tuleneb asjaolust, et tüüpiliselt mõjutavad emotsionaalsed pinged paarisuhtes esimesena just seksuaalelu.

Kui partnerid kaotavad omavahel emotsionaalse kontakti ja turvatunde, väheneb ka seksuaalne iha ja läbikäimine, mis omakorda suurendab negatiivseid emotsioone ja lõhet partnerite vahel. Ühesõnaga: kui pole turvalist suhet – pole seksi, pole seksi – pole turvalist suhet.

Seksuaalset läbikäimist suhtes võib olla mitut laadi, sõltuvalt sellest, kui mugavalt partnerid ennast lähedust vajades ja lähedust pakkudes tunnevad. Susan Johnson oma raamatus «Hold Me Tight» («Hoia mind tugevalt») kirjeldab kolme tüüpi seksuaalsuhteid.

Suletud seks, mille eesmärk on maha laadida seksuaalseid pingeid, saavutada orgasm ning tunda end hästi oma seksuaalse võimekuse valguses. Seda laadi seksuaalsus on omane inimestele, kes pole õppinud teisi usaldama ega ennast avama või tunnevad ennast oma partneriga emotsionaalselt ebaturvaliselt. Suletud seksi anonüümsus on lähedussuhtes kahjustava mõjuga, sest teine partner tunneb ennast ärakasutatuna ning väärtusetuna.

Lohutusseks, mille puhul seksist saab hingepalsam, kinnitades, et olen partneri poolt väärtustatud ja ihaldatud. Lohutusseksi eesmärk on leevendada kiindumussuhte hirme. Võrreldes suletud seksiga, on lohutusseksis suuremal määral emotsionaalset lähedust, kuid valdav emotsioon selles on siiski ärevus. Kui seksist saab vahend suhtega seotud ärevuse vähendamiseks, ei saa see olla tõeliselt erootiline. Ning lõppkokkuvõttes viib seda laadi intiimsus partnereid pigem teineteisest eemale.

Harmooniline seks, milles on olemas emotsionaalne avatus ja vastastikune suhtlemine, õrnad puudutused ja erootiline katsetamine. Seda laadi seks rahuldab ja ühendab. Kui partnerite vahel on turvaline emotsionaalne lähedus, saab füüsilises intiimsuses jätkuvalt kesta kirg ja seksuaalne loovus. Armastajad võivad ühel hetkel olla õrnad ja mängulised, teisel hetkel tulised ja erootilised. Orgasmi saavutamine võib, aga ei pea olema seksi eesmärk.

Loe pikemalt ajakirja Psühholoogia Sinule septembrinumbrist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles