Miks naised stressiga võidelda ei suuda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel on lihtsam teistele nõu anda, kuidas stressist võitu saada, kui enda pigetega toime tulla.
Naistel on lihtsam teistele nõu anda, kuidas stressist võitu saada, kui enda pigetega toime tulla. Foto: SCANPIX

Naised teavad küll, et stress on füüsilisele ja vaimsele tervisele kahjulik, kuid näib, et iseennast nad pingelisel perioodil aidata ei oska.
 

Sellisele järeldusele jõudis Põhja-Carolina ülikooli teadlasterühm, vahendas geniusbeauty.com.

Üks uuringutest näitas, et suurem osa naistest annab stressis sõpradele head nõu – näiteks, et võta aeg maha ja lõõgastu puhkusel, et mõelda, mida järgmiseks teha. Kuid olles ise sarnases olukorras ja ilma kõrvalise abita, ei suuda naised õigeid otsuseid vastu võtta.

Projektis kaasa löönud psühholoog Alice Domar kommenteeris, et tulemuste põhjal ei suuda 89 protsenti eri vanuses naistest iseseisvalt organismi vajadusi mõista ja organismi stressi eest kaitsta. Samas on pingete leevendamise peamised võimalused teada 95 protsendile naistest.

Näiteks, et peame rohkem aega värske õhu käes veetma, sügavalt hingama, mediteerima ja teisi meetodeid kasutama. Lisaks soovitavad eksperdid end vahel patuste naudingutega ravida – näiteks maiustamisega.

Uurijate sõnul on peamiseks põhjuseks, miks naised ei suuda mõista, kuidas stressist jagu saada, vähene kindlus, et teatud meetodid toimivad. Teiseks muutuvad häguseks kõik teadmised, mis aitavad naistel stressirohketel aegadel enda eest hoolitseda.

Lisaks usuvad eksperdid, et paljud stressi võitmiseks vajalikud meetmed nõuavad nii vaimset kui füüsilist pingutust, nii et naine on alateadlikult veendunud, et antud olukorras ei suuda ta lõõgastuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles