Psühholoog: laps ei ole enda välimuse ja riiete eksponeerimiseks loodud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Missivõistlustel barbisid mängivad või ema iluvidinatega katsetavad pisikesed preilid saavad tänapäeval väliselt küpseks enne, kui on jõutud sotsiaalse küpsuseni, mis teeb tütarlaste hilisema elu raskeks, leiab perekeskuse Sina ja Mina nõustaja, lapsepsühholoog Ene Raudla.
 

Kuna minimissivalimiste eekujuks on naiste iludusvõistlused, siis pööratakse ka lastele mõeldud konkurssidel sisemise ilu kõrval tähelepanu osalejate välimusele ja riietusele, tähendas Raudla. «Korraga on need väikesed missikesed jõudnud täiskasvanute maailma.»

Sama lugu on preilidega, kellele emad varakult naiselikku edevust tutvustavad. «Olen ise näinud viieaastast, kellel on juuksed värvitud, küüned lakitud ja kes kannab sõrmuseid, küll mängusõrmuseid, aga käitub nagu väike daam. Ta pole veel kooli eelklassigi läinud!» imestas psühholoog.

Tütarlapse kaasamisel täiskasvanute maailma saab ta küll varakult väliselt küpseks, ent sotsiaalne küpsus on saavutamata, sest viimane toimub kindla bioloogilise programmi järgi, selgitas Raudla. Naiseks kasvamise juures peaks tema soovitusel jääma midagi ka saladuslikuks ja tasapisi avastamiseks.

«Laps ei ole ju enda välimuse, keha ja riiete eksponeerimiseks loodud, laps alles kasvab ja areneb. Kui me looduse poolt kaasa antud programmi vägivaldselt hakkame murdma, siis ongi lapsel tulevikus nii halb enda kehas olla, et ta tahab järjest enamat,» nentis psühholoog ja lisas: «Kui tal on näiteks viie- ja kuueaastaselt äkki täiskasvanud naise välimus, aga keha järgi ei tule, siis ta ei oska olla - ta ei oska laps olla, ta ei oska täiskasvanu olla.»

Seetõttu võiks Raudla hinnangul laste missisvõistluseid kas või teisiti serveerida – et neis väärtustataks hingeliselt ilusa inimese omadusi – tähelepanelikkust, teisega arvestamist, sõbralikkust. «Sisemise ilu väärtused on meie ühiskonnas väga tagaplaanile jäänud,» arvas ta, et võiksime välimust vähem tähtsustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles