12 nippi, kuidas regulaarselt trenni tegema hakata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui vähegi võimalik, võta trenn ette hommikul esimese asjana.
Kui vähegi võimalik, võta trenn ette hommikul esimese asjana. Foto: SCANPIX

Trenn on õnnelikkuse võtmeelement. Uuringud näitavad, et inimesed, kes trenni teevad, on tervemad, energilisemad ning nad magavad paremini ja mõtlevad selgemini. Nad leiavad leevendust ärevusele ja kergele depressioonile. Nad saavutavad tööl paremaid tulemusi.

Kui tunned end kurnatuna, on küll ahvatlev end mugavalt diivanile sättida, kuid just treening tõstab energiataset. Väsimus annab põhjust liikumiseks, mitte laisklemiseks, kirjutas psychologytoday.com.

Isegi, kui tunnistad, et tunneksid end trenni tehes paremini, võib olla seda üpris raske harjumuseks kujundada. Järgmised reeglid aitavad treenimisel järjepidevust saavutada.

1. Treeni alati esmaspäeval.
See paneb aluse nädala mustrile.

2. Kui vähegi võimalik, siis treeni hommikul esimese asjana.
Mida kauem viivitad, seda enam leiad põhjuseid, miks trenn vahele jätta. Liikumine on pealegi väga mõnus viis päeva alustamiseks – kui ka miski muu ei õnnestu, oled vähemalt sellega hakkama saanud.

3. Ära kunagi loobu trennist kaks päeva järjest.
Võid ühe päeva vahele jätta, kuid järgmisel päeval pead trenni tegema, ükskõik kui tülikas see ka poleks.

4. Tunnusta end vähimagi pingutuse eest.
Võid endale kinnitada, et lõpetad trenni kümne minuti pärast peale alustamist, kuid olles juba hoo sisse saanud, võid avastada, et ei tahagi pooleli jätta.

5. Mõtle kontekstile.
Kas sind häirivad jõmmid, kes jõusaalis käivad või võimla räpased duširuumid? Kas püüad hommikuti jooksmas käia, kuid sind heidutab külma kätte minemine? Uuri neid tegureid, mis võivad sind treenimisel tagasi hoida.

6. Trenni tee mitu korda nädalas.
Kui sinu arusaam trennist on korvpallimäng, siis peaksid sellega pea iga päev tegelema. Kahest korrast kuus ei piisa.

7. Kui sul ei ole aega, et nii trenni teha kui ka pärast pesemas käia, siis leia tegevus, mis ei nõua hiljem duši all käimist.
Näiteks vali teatud tüüpi jõutreeningu programm, mis ei pane sind higistama, kuid on siiski pingutust nõudev.

8. Otsi jõukohaseid võimalusi, kuidas trenn meeldivamaks muuta.
Kas saaksid käia spordiklubis, mis on mugavama asukohaga? Ostad endale uue iPodi? Appi võtta eratreeneri? Muretseda sammulugeja? Trenn on just õige asi, millesse investeerida, kui sellest abi on.

9. Mõtle trennile kui tähtsale ettevalmistusele aegadeks, mil tahad eriti heas vormis olla – pidades silmas kas siis sooritust (et lüüa olulisel presentatsioonil teravusega) või välimust (et näha pulmas hea välja) või meeleolu (et pingelises olukorras toime tulla).

10. Ära lase «täiuslikul» olla «heaga» vaenujalal.
Unusta seisukoht, et trenni on mõtet vaid siis teha, kuid saad joosta kaheksa kilomeetrit või sõita rattaga tund aega – nii ei pruugi sa kunagi tegudeni jõuda. Isegi kümneminutiline jalutuskäik on ettevõtmist väärt.

11. Pane end valmis.
Isegi, kui sa pole kindel, kas hakata trenni tegema või mitte, pane endale trenniriided selga ja paki varustus kotti. Tõsta koera rihm ukse juurde. Kui oled minekuvalmis, siis võid leida, et lihtsam on juba trenn ette võtta.

12. Ära valeta endale.
Spordiklubi liikmemaksu tasumine ei tähenda veel, et sa seal käiksid. See, et olid keskkoolis või ülikoolis vormis, ei tähenda, et seda praegu oleksid. Vabandus, et sul ei ole aega, ei tähenda, et see tõele vastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles