Xenia Joost: mood on mööduv, stiil aga ajatu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moedisainer Xenia Joost
Moedisainer Xenia Joost Foto: Erakogu

Stilist ja moekunstnik Xenia Joost ütleb Tallinn Fashion Weeki raames toimuva rahvusvahelise moeürituse Moment Facebooki lehel, et kui mood on kiirelt mööduv nähtus, siis stiil on ajatu.

«Mood tähendab, et millelgi on oma ajadimensioon. See väljendub eriti drastiliselt tänapäeva kiires maaillmas, kus kvaliteet ja praktilisus on kiirusele ohvriks toodud ning unikaalsus ja tähendus tagaplaanile surutud. Kiirmoe disainerid kasutavad väljendit, et selle aja peale, kui oled midagi loonud, on see juba moest läinud. Kõik see on moetööstuse 20. sajandi kiire arengu tulemus. Ma usun, et 21. sajandil on disaineritel aeg leida oma sügavamad väärtused ja keskenduda oma stiili leidmisele, mis oleks disainimise aluseks. Trendide tagaajamine võib ajada segadusse ning ohustada enda kaotamisega tegevusse.»

Lisaks rõhutab Xenia stiili kui millegi ajatu olulisust. Stiil säilitab ja annab edasi kandja tähtsust ja looja mõjukust. Xenia hindab disaineri, riiete kandja ja hetketrendi vahelist harmooniat - see ongi see, mida ta nimetab stiiliks. Kuid mida ütleb ta oma moeloomingu kohta? «Naine on kunstiteos ja minu töö on luua selle sobiv raamistus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles