Erkki Torn: Eesti turg jääb ainult naistele mõeldud spordiklubi jaoks väikseks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Askembla Asset Managementi partner ja MyFitnessi spordiklubide keti juhatuse esimees Erkki Torn ütles ainult naistele mõeldud spordiklubi Easy Fitness sulgemisuudist kommenteerides, et ilmselt on kohalik turg sellise ettevõtmise jaoks liiga väike, kuigi mõte iseenesest on hea.

Samuti tõdes Torn, et selline järsk tegevuse lõpetamine heidab halba varju kogu valdkonnale.

Ainult naistele mõeldud spordiklubid on Torni sõnul täiesti olemas näiteks New Yorgis ja Londonis ning isegi Soomes, kuid rahvaarv peab olema piisavalt suur, et sellist nišši katta.

«Eestis see võib-olla väga ei toimi, eriti kui on mitu suuremat tegijat. Lisaks on meie turu suurus väike ja fitnessturu kasv siiski veel mõõdukas võrreldes näiteks Skandinaaviaga. Kuid iseenesest, kui kontseptsioon ja asukoht oleksid õiged, oleks ehk võimalik positiivselt opereerida küll,» märkis ta, lisades, et kindlasti toimib selline äriidee suurtes linnades.

Näiteks on USAs alguse saanud spordiklubide kett Curves avanud ligi 10 000 klubi ja tegutseb juba 85 riigis. Erinevaid nišikette on maailmas veelgi.

MyFitness püüab samas pakkuda erinevaid treeningvõimalusi kõigile - seejuures nii erinevas vanuses naistele kui ka meestele.

MyFitnessi rühmatreeningute koordinaator Eva Ottas lisas, et Easy Fitnessi puuduseks võis osutuda see, et nad pakkusid vaid ringtreeningut - oleks nad pakkunud ka tavalisi rühmatreeninguid, oleks naise hinnangul neil ka paremini läinud.

«Vahepeal käisid küll jutud, et nad toovad ka muud asjad sisse, aga ainult ringtreening - seal olid ainult need masinad. Ütleme nii, et naist ikka sellise asjaga ei meelita. Naistele meeldivad rühmatreeningud, kus üks teeb ees ja sa ei pea ise pingutama, aga seal sõltub kõik sellest, palju sa ise selle masinaga rügad.»

Naisi alati veidi rohkem

MyFitnessi klubide liikmetest moodustavad naised Erkki Torni sõnul umbes 60 protsenti ja mehed 40, kuid see sõltuvat ka konkreetsest klubist. Paaris klubis on tema sõnul naiste-meeste osakaal praktiliselt 50-50, Rocca al Mare klubis on aga mehi ühe protsendipunkti võrra rohkem kui naisi.

Torn arvas, et see on tingitud klubi ülesehitusest - Rocca al Mares on jõusaal suurem kui mujal, lisaks on seal ka bassein; samuti asub samas majas tennisekeskus. «Aga võib-olla sõltub ka natuke sellest piirkonnast.»

Üldiselt on tema sõnul klassikaliselt spordiklubides naisi 5 kuni 10 protsendipunkti võrra rohkem kui mehi, kuid viimasel ajal olevat meeste osakaal tõusnud. Lisaks muutuvad inimesed Torni sõnul üha terviseteadlikumaks ja kui naised on Eestis ehk alati üsna aktiivselt trenni teinud, siis mehed püüavad nüüd neile järele jõuda.

«Mis puudutab rühmatreeninguid, siis seal on ka kindlasti rohkem mehi hakanud käima,» ütles Torn, tuues rühmatreeningute plussina välja võimaluse tunni aja jooksul intensiivselt palju tehtud saada. On ju mehed rohkem harjunud pigem oma tempos jõusaalis rassima.

Kuid Torn märkis, et kui ajalooliselt ongi võib-olla nii kujunenud, et rühmatreening ei ole meestele, siis mida rohkem erinevaid uusi trenne kavva võtta, seda rohkem hakkab neis ka mehi käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles