Kuidas positiivsus harjumuseks muuta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kumb on sinu jaoks esikohal: õnn või edu? Ilmselt oled antud küsimusele juba korduvalt oma peas vastanud. Vastad sellele iga kord, kui mõtled: olen õnnelik, kui leian töö; olen õnnelik, kui saan ametikõrgendust; olen õnnelik, kui lõputöö on kaitstud.

Valem näeb seega välja järgmine: tööta rohkem, siis oled edukam ja seejärel õnnelikum. Õppejõud ja uurija Shawn Achori sõnul tuleks õnnelikumaks ja edukamaks saamise nimel muuta selle valemi liikmete järjekorda, kirjutas huffingtonpost.com.

Iga suhe, äri või tulemus õppetöös paraneb, kui olla positiivne kohe alguses. Kui kasvatad õnne enda jõupingutuste ajal – kas siis tööl, koolis, töötuna või vallalisena, suurendad võimalust kõigi enda eesmärkideni, sealhulgas õnneni, jõuda.

Positiivsuse suurendamiseks tuleks esimese asjana lõpetada edu võrdsustamine õnnega. Teiseks peaks mõistma, et treenida aju positiivselt mõtlema on sama, mis treenida keha. Vali üks alljärgnevatest harjumustest ja proovi seda 21 järjestikuse päeva jooksul.

Pane kirja, mille eest tänulik oled

Pane iga päev kirja kolm uut asja, mille eest tänulik oled. Uurimused näitavad, et see teeb optimistlikumaks veel kuus kuud hiljemgi ning aitab kaasa edule.

Keskendu positiivsele

Võta päevas kaks minutit kirjutamiseks – kirjelda üht viimase 24 tunni jooksul ette tulnud positiivset kogemust. Antud strateegia aitab hakata ülesannete asemel tegevuse tähendusele keskenduma. See tõstab oluliselt tööga rahulolu.

Tee trenni

Pühenda iga päev kümme minutit sportimisele. See paneb aju uskuma, et sinu tegevus loeb, mis toob edu terveks ülejäänud päevaks.

Mediteeri

Mediteeri kaks minutit, keskendudes sisse- ja väljahingamisele. See aitab vabaneda negatiivsest mõjust, mida avaldab mitme asja korraga tegemine. Uuringud näitavad, et jõuad ülesannetega kiiremini ühele poole, kui võtad need ette ükshaaval. Lisaks leevendab mediteerimine stressi ja tõstab õnne taset.

Saada positiivne e-mail

Kirjuta esimese asjana hommikul üks kiire e-mail, milles tänad või kiidad oma meeskonna liiget. See suurendab märkimisväärselt kuuluvustunnet, mis on õnne juures üks tähtsamaid tegureid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles