Paariterapeut: sõpru ei tohiks paarisuhte tõttu hüljata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paari- ja pereterapeut Maarika Kongi arvab, et püsisuhtes peavad partnerid esikohale asetama üksteise, mitte sõbrad või kellegi muu. Ometigi piisab armastajatele üksnes teineteisest vaid ajutiselt ning lähedasi ei tohiks suhte tõttu või selle nimel eemale tõrjuda.

Kongi toetab pikaajaliste suhete nimel pingutamist, mis tähendab paarisuhte prioriteediks asetamist, kõrgemale ka sõpradest. Viimased on ja jäävad vaatamata takistustele inimestele alles, märkis ta: «Tõeline sõprus ei kao ka aastate möödudes.»

Kuigi terapeut on kokku puutunud juhtumitega, kus armunud eemalduvad sõpradest, jääb see pigem suhte algusaegadesse. «See on ajutine periood, kus paarile piisabki ainult teineteisest,» selgitas Kongi. Samas tõdes ta, et inimeste kaasasündinud suhtlemisvajadus on erinev ja mõni on rahul vaid perekonna keskis ajaveetmisega.

Enamasti vajatakse aga rohkem sotsiaalseid kontakte ning terapeudi soovitusel tuleks partneriga jõuda kokkuleppele, kui palju aega ja tähelepanu sõpruskonnale pühendada. «Sõbrad ei tohiks hüljatud saada, sest ollakse suhtes,» ütles Kongi veendunult.

Paraku eksisteerib ka suhteid, kus üks osapool on dominantne ja nõuab partnerilt sõprade kõrvale jätmist. Kongi avaldas lootust, et sellist olukorda püütakse vältida. «Ma soovin, et ükski inimene ei laseks end siduda suhtesse, kus ta enda «mina» peaks kaotama,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles