Kümme «soolapommi», mida peaksid vältima

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kindlasti sa tead, et kartulikrõpsud sisaldavad palju soola. Samas leidub suur kogus soola paljudes toiduainetes, mille peale sa alguses tulla ei oskaksi. Iform.se aitab sul leida tooted, milles on liigselt soola ning soovitab tervislikuma alternatiiviga asendada.

Hommikusöögihelbed sisaldavad 100 grammi kohta 2,4 grammi soola. Üks portsjon helbeid annab sulle nii palju soola, kui sama kogus kartulikrõpse. Vali kaerahelbed ning saa 1,2 grammi vähem soola. Ühtlasi rohkem kiudaineid ja vähem rasva.

100 grammis pitsas leidub 2 grammi soola. Terve pitsa annab sulle ligi 8 grammi soola, peaaegu veerandiku päevasest soovitatavast soolakogusest. Söö terve pitsa asemel pool ning võta salatit juurde.

Vorstis on 100 grammi kohta 2-3 grammi soola. Vali selle asemel vähesoolane sink.

Puljong on tõeline «soolapomm» - poole sellest moodustabki sool. Pool liitrit puljongileent katab su päevase soovitatava soola koguse. Kasuta selle asemel tšillit, sidrunit, tüümiani või pipart.

100 grammis juustus on 2 grammi soola. Paar justuviilu annab sulle viiendiku päevasest soola vajadusest. Proovi vahelduseks toorjuustu.

Suitsulõhe sisaldab 100 grammi kohta 3,7 grammi soola. Üks suitsulõhe kattega võileib annab sulle pool  vajalikust päevasest soola kogusest. Eelista selle asemel toorest lõhe.

Maitsetaime kapparit kasutatakse liha, suppide, kastmete maitsestamiseks. Soolahuses müüdav kappar sisaldab aga 100 grammi kohta 10 grammi soola. Kasuta selle asemel maisi.

100 grammi peekonit sisaldab 3,5 grammi soola. Neli viilu peekonit annab pea pool igapäevasest soovitatavast soola kogusest. Järgmine kord, kui härjasilmi praed, lisa praepannile peekoni asemel munale šampinjone juurde.

Üks suur klaas tomatimahla annab nii palju soola, et see katab terve kolmandiku päevasest soola vajadusest. Joo selle asemel vett või pressi ise värskest toorainest mahla.

100 grammi sarvesaia sisaldab 1,3 grammi soola. Küpseta ise leiba-saia, siis tead, palju sa taignasse soola lisad, soovitavalt poolteist teelusikatäit ühe kilo jahu kohta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles