Halb uni soodustab vererõhu tõusu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Värske uurimuse kohaselt tasuks lisaks une pikkusele pöörata tähelepanu ka une kvaliteedile, kuna öösel halvasti magamine võib soodustada kõrgvererõhu kujunemist.
 

Teadlaste katses oli kõige lühema sügava ehk aeglase unega meessoost katsealustel võrreldes kõige kauem sügavalt magajatega 80 protsenti suurem tõenäosus hüpertensiooni tekkeks ning seost ei mõjutanud seejuures teised tegurid nagu ülekaalulisus või une kogupikkus, vahendab teadus.err.ee.

Sügav uni omab eelkõige tähtsust närvisüsteemi taastumise aspektist, et tagada ärkvelolekus aktiivne funktsioneerimine. Sügav uni domineerib esimeste unetsüklite vältel ning seda on oluliselt vähem une teisel poolel, kuid vanusega sügava une osakaal väheneb.

Dr. Susan Redline’i töö tulemused toetavad varasemaid uuringuid, mille kohaselt on unehäired muuhulgas seotud rasvumise ja kardiovaskulaarsete probleemidega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles