Kuus nõuannet tööalase edu saavutamiseks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas tahaksid oma ametis edukamaks muutuda? Brigitte.de valis välja kuus reeglit, mis peaks sulle garanteerima suurema rahulolu ja edu karjääriredelil.

Kiida oma ülemust

Sa võidki jääda üles lugema, miks ülemus su närvi mustaks teeb ning miks peaks sellist üldse kiitma? Tegelikult on kiitmine kaval nipp, temaga manipuleerimiseks. Kui sa oma bossile kiidusõnu lausud, hakkab ta sind tasapisi rohkem hindama ning küsib ehk tulevikus nõu.

Siinkohal on oluline, mida sa talle ütled. Reeglina ei huvita ülemust nii väga iga üksiku töötaja arvamus, vaid eeldab, et tema on see, kelle otsuseid ja ideid austatakse. Ära püüa oma ülemusele jätta muljet, et ta on ülininimene või jumalik. Ära ütle talle, et ta on hea ülemus vms., vaid kiida konkreetselt mõnda tema uut ideed.

Kustuta oma suhtlusportaalide kontod

Twitter, Facebook, Orkut – kõik räägivad, kui oluline on end kogu maailmaga ühenduses hoida ning Facebooki konto sulgemine kõlab kui sotsiaalne enesetapp. Proovi aegapidi järjest vähem suhtlusportaalis aega viita. Hakka end uuesti usaldama ja murra seal võrgustikust välja. Sul ei ole vaja end pidevalt teistega võrrelda ning nende profiile uurida. Sa oled enesekindel ning elad oma võimaluste ja oskuste piires.

Tagasihoidlikkus sihile ei vii

Tagasihoidlikkus ei ole enam voorus. Büroo on nagu lava ning sina selle kõige säravam täht! Alusta sellest, et kollegeegidega kirjakeste vahetamise asemel, hakkad nendega näost-näkku suhtlema. Leia see aeg, et töökaaslase laua juurde minna ning küsida, kuidas tal läheb. Seejärel võid paari-kolme lausega kokku võtta, millest sa rääkida tahtsid. Sa jätad endast positiivse, julge ning avatud inimese mulje.

Teine oluline aspekt on õige riietus. Unusta teksad ning pusad – vali endale kaunis kostüüm. Kui sa näed välja korrektne ning stiilne, austatakse sind rohkem.

Ole innovatiivne

Kasuta oma nutti, oskusi, annet, et teha millestki tavaliselt midagi erakordset. Proovi töös millegi uue peale tulla, mitte ära siple rutiinis. See võib tähendada mõnda lisakoolitust, uut ametiposti või koguni uut töökohta. Ära pelga väljakutseid ning haara igast võimalusest kinni. Küsi endalt, kuidas sa oma karjääris edukamaks saaksid muutuda.

Tunnista oma nõrkusi

Ära pelga ütlemast, et antud tööülesanne käib sul üle jõu. Liiga riskantne? Ma ei saa, ei või, ei oska – väljendavad nõrkust ning ebakindlust ja sulle antud tööülesandest keelduda ei sobi? Ameeriklased ütlevad tihti: «Fake it till you make it.» Ehk jäta mulje nagu sa saaksid hakkama, nii kaua, kui sa sellega päriselt toime tuled.

See väljend peab paika, kui oled uute väljakutsete ootel ning tahad end tõestada. Aga pole midagi rumalamat, kui lubada midagi sellist, milleks sul oskused ning võimed puuduvad. Ära ehita fassaade, vaid ole aus. Kui ülesanne käib sul üle jõu, ütle seda. Nii võtad sa vastutuse, mitte ei riskeeri firma hea maine või tuleviku pärast.

Vaheta töökohta

Mida kauem sa ühel töökohal olnud oled, seda raskem on sealt ära tulla. Kui sa aga oma tööd vaid kindlustunde pärast teed, oleks viimane aeg muudatusteks. Peas keerlevad tuhanded mõtted ning sa arvad, et ehk ei leiagi uut ja paremat tööd. Mõtle see otsus oma peas läbi ning tee kindlaks, millist töökohta sa täpselt tahad või mis sul äriplaani õnnestumiseks vaja on. Eneseteostuse, tunnustuse ning edu nimel on vahel vaja riske võtta. «Kes võita ei looda, on juba kaotanud,» ütles kord üks kuulus kirjanik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles