Mireille Guiliano salendav võlukreem hommikusöögiks

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mireille Guiliano «Prantslannad ei lähe paksuks. Kokaraamat»
Mireille Guiliano «Prantslannad ei lähe paksuks. Kokaraamat» Foto: Kirjastus Varrak

Mireille Guiliano värskeim eestikeelne teos «Prantslannad ei lähe paksuks. Kokaraamat» algab ühe tõeliselt huvitava retseptiga, mis aitab ilma dieeditamiseta kiiresti ja tervislikult alla võtta. Võlukreemi saladus pärineb autori tädilt ja põhineb teraviljahelveste ja linaseemneõliga rikastatud jogurtil.

Retsepti saateks ütleb Guiliano, et see valmib kiirelt ning selle mitmed koostisosad jätavad mänguruumi vastavalt maitse-eelistustele ja sellele, mida parasjagu võimalik kasutada. See täiusliku koostisega hommikusöök tõrjuvat näljatunde kuni hommikusöögini edukalt eemale.

Võlukreemiks nimetab autor retsepti just sellepärast, et see sulatab kehalt kilosid otsekui võluväel. Selle üheks võtmenipiks on, et võlukreemi söömise perioodil tuleb loobuda kahest pahategijast (näiteks saiatooted ja alkohol), muus osas aga toituda normaalselt.

Jagame kirjastuse Varrak loal retsepti, et saaksite ise järele proovida ja hiljem kommenteerida, kuidas mõjus!

Katkend raamatust Mireille Guiliano raamatust «Prantslannad ei lähe paksuks. Kokaraamat», mille on inglise keelest tõlkinud Lii Tõnismann ja välja andnud kirjastus Varrak:

VÕLUKREEM HOMMIKUSÖÖGIKS (MBC)

1 PORTSJON

  • 4–6 sl jogurtit (u ½ tassi)
  • 1 tl linaseemneõli
  • 1–2 sl sidrunimahla (eelistatavalt Meyeri või mahetoodetud)
  • 1 tl mett
  • 2 sl peeneks jahvatatud teraviljahelbeid (suhkruta, näiteks nisuhelbed Post Shredded Wheat)
  • 2 tl Kreeka pähkleid, peeneks jahvatatud

1. Pange jogurt kaussi ja lisage õli. Segage korralikult läbi. Lisage sidrunimahl ja segage tublisti. Lisage mesi ja segage jälle hoolikalt läbi. (Oluline on lisada korraga vaid üks koostisaine ja kohe tublisti läbi segada, ainult nii saavutate ühtlase konsistentsi.)

2. Jahvatage helbed ja Kreeka pähklid peeneks (mina kasutan väikest köögikombaini). Lisage jogurtisegule ja segage hoolikalt läbi. Serveerige kohe.

AJASÄÄSTMISNIPP: Teraviljahelbeid ja pähkleid võib korraga jahvatada terve nädala jao ja hoida külmikus, nii kulub hommikuti vaid paar hetke, et segada jogurtisse õli (ärge kartke, lõppsaavutuseks on kreemjas segu, milles õli pole üldse tunda) ning lisada sidrunimahl, mesi ja päevane kogus helbe-pähklijahvatist – et voilà.

MÄRKUS. Mina kasutan nisuhelbeid Post Shredded Wheat Original, mida valmistatakse täisteranisust, nii lisandub antud retseptile 1 tassi kohta tervisesõbralikult vaid 0 g suhkrut, 0 g naatriumi ja 6 grammi kiudaineid (ühe portsjoni kohta kasutan ma kõigest 2 sl).

VÕLUKREEM: VALIKUVÕIMALUSED, NÄPUNÄITED JA NIPID LEMMIKVARIANDI LEIDMISEKS

Jogurtit võib asendada ricotta, kodujuust (ettevaatust: naatriumisisaldus!) või fromage blanc (ka fromage frais - valge juust (prantsuse keeles), sisuliselt toorjuust, kohupiim), ja kui juhtute Prantsusmaal viibima, proovige, millise maitse annab faisselle (pastöriseerimata kohalik värske juustusort Faiselle Rians). Jogurti tegemisel valige täis- või 2-protsendiline piim. Mina teen jogurti ise ja mulle ei meeldi kooritud piim, mis maitseb nagu vesi.

Linaseemneõli võib asendada seesami- või saflooriõliga.

Sidrunimahla võivad asendada greibi-, apelsini- või veriapelsinimahl. Apelsinimahla puhul pange mett vähem.

Mett võib asendada vahtrasiirup. Et viimane pole nii magus, soovite seda lisada ehk isikliku maitse kohaselt.

Nisuhelbed võib selles retseptis asendada tatra-, odra-, kaera- või ükskõik milliste teraviljahelvestega, mis ei sisalda suhkrut.

Kreeka pähklid võib asendada sarapuupähklite või mandlitega või kahe eelnimetatu seguga. Hästi sobivad ka pekani-, piinia- või mis tahes muud pähklid.

Lõpuks võib muuta ka mahlakogust (kui kasutan jogurtist paksemat toiduainet, panen sidrunimahla rohkem, sest see maitseb hea) ja meeannust (seda võiks pigem kahandada). Minu abikaasa valib 2 sl värsket apelsinimahla, mis on juba isegi piisavalt magus ega vaja mee kompenseerimiseks muud magusainet, ehkki mõnikord (pühapäeviti!) lisab ta sortsukese vahtrasiirupit (minu teooria kohaselt teeb ta sellega tasa pannkookide või vahvlite puudumise – aga miks ka mitte?).

Lisada võib ka puuvilju: väga hästi sobib pool küpset banaani, mille võib kahvliga puruks muljuda ja esimese punkti järel lisada või siis viilutada ja laotada valmis kreemile. Kreemi võib kaunistada ka ükskõik millise hooajalise puuviljaga, eriti suvise marjaseguga või kuivatatud jõhvikate, rosinate, viigimarja- või datlitükikestega, külmal ajal isegi kuubikuteks lõigatud kuivatatud ploomidega.

Ent proovige kreemi ka lisanditeta, sest ka puhtaimal kujul viib see lihtsalt keele alla. Ja nagu soovitatud, looge omaenda variante. Veel viimane nõuanne: üllatage lapsi oma lemmikvariandiga ning laske neil pimesi degusteerida – üksikasju avaldage alles siis, kui esimene suutäis on maitstud ja seejärel pisut mõistatatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles