Ema depressioon kajastub lapse aju arengus

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Montreali ülikooli teadlaste värske uurimistöö näitab, et depressiooni põdevate emade laste aju arengule mõjub stress sama tugevalt kui lastekodulastele, mõjutades glükokortikoidide taset ja amügdalat.

Värsked uurimistulemused näitasid, et mida raskekujulisemaks on hinnatud ema depressioon, seda rohkem on suurenenud lapse amügdala ehk mandelkeha (osaleb emotsionaalseid reaktsioone tekitavate mälestuste tekkes), vahendab teadus.err.ee.

Turvatundest ilma jäetud lastekodulaste või depressiooni põdevate emade laste amügdala suurenemise põhjus võib peituda laste hoolitsuseta jätmises, mil lapsed kogevad nälga, hirmu ja viha.

Varasemad lastekodulastega läbi viidud uurimistööd on näidanud, et varases vanuses hoolitseva pere poolt adopteeritud lastel ei ole amügdala suurenenud.

Pole täpselt teada, millised tagajärjed niivõrd stressirohkel lapsepõlvel ja suurenenud amügdalal on, kuid liigselt aktiivne amügdala tegevus võib ennustada ärevushäireid, sealhulgas traumajärgseid stressihäireid ja foobiaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles