Kuidas saada väsimusest võitu?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, kui keset tööpäeva väsimus edasise töötamise ja keskendumise võimatuks teeb? Eriti sel juhul, kui järgmiseks koosolekuks või kohtumiseks on vaja end maksimaalselt kokku võtta ning väsimus on kõike muud kui teretulnud nähe.

Väsimus tekib tavaliselt siis, kui oleme vähe maganud või endale töötamise või treenimisega liiga teinud. Zeitblüten.de annab nõu, kuidas väsimusega edukamalt võidelda saaks.

Värske õhk

Umbses ruumis väsime me kiiremini ning leiame end hapniku puudumise tõttu üha sagedamini haigutama. Me hingame ju pidevalt süsihappegaasi välja. Seetõttu on väga oluline ruumi tuulutada. Aitab ka, kui avatud akna ees minuti jooksul värsket õhku sisse hingad.

Liigutamine

Liikumine on väsimusega võitlemisel väga efektiivne vahend. Liikudes pole veel keegi magama jäänud. Pole vahet, kas jooksed ühe koha peal, teed käeringe või kükke – peaasi, et liigud. See ergutab su vereringet ning suurendab organismi hapniku vastuvõtmise võimet. Kui töötad kontoris, sörgi mõne minuti jooksul mööda treppe üles-alla.

Külm vesi

Loputa oma nägu ja kaela külma veega – see äratab su kohe üles. Lisaks joo veel värskenduseks paar klaasi vett.

Kohv ja tee

Kofeiini sisaldavate jookide joomine aitab küll lühiajaliselt, pikemas perspektiivis see kasu ei too. Kohvi üleliigne tarbimine võib ka sõltuvust tekitada.

Kerge lõunasöök

Me oleme kord kõik kogenud, et pärast lõunasööki kahanevad meie energiavarud märgatavalt. Organism vajab seedimiseks hapnikku ning seetõttu saab aju seda tunduvalt vähem. Mida «raskem» toit, seda rohkem seedimiseks hapnikku kulub. Tööpäeval eelista kergemaid toite. Ka on väidetud, et rauarikas toit ennetab väsimust, sest raud aitab rakkudesse paremini hapnikku transportida.

Hingamisharjutused

Proovi järgmist meetodit: hinga kümne sekundi jooksul rahulikult sisse ning välja. Sisse hinga nina kaudu, välja läbi suu. Kujuta ette, kuidas õhuvool tervet su keha läbib ning aseta oma käsi kõhule, et tunda oma hingamist. Korda harjutust nii kaua kui vaja. Eesmärgiks on rahulikult ja korrapäraselt hingata.

Maga välja

Unepuudus on väsimuse tekkimisel peasüüdlane. Paljud meist näevad nädalavahetust hea võimalusena end välja puhata ning puuduvaid unetunde korvata. Teadlaste sõnul tuleks aga igapäevaselt ühel ja samal ajal üles tõusta, ka nädalalõpul. Küll aga võid vabadel päevadel tunnikese lõunauneks näpistada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles