Kümme ilumüüti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas hambapasta aitab vistrike vastu? Kas raseerimine muudab karvakasvu tugevamaks? Põlvest põlve on osad ilumüüdid kangekaelselt püsinud, aga kas need ka paika peavad? Myself.de lükkas ümber kümme kõige levinumat ilumüüti.

100 harjatõmmet päevas muudab juuksed läikivaks

Juba meie vanaemad oskasid pajatada, et tervete juuste nimel tuleks neid päeva jooksul 100 korda kammida. Sage kammimine ergutab peanaha vereringet ja rasu eritumist, mis jaotatakse harja abil ühtlaselt juustele. See muudabki juuksed läikivamaks. Siin on suur aga: kes oma kiharaid liiga palju harjab, saab läikivate juuste asemel rasvased pulgad.

Jah, harjamine on juuste seisukohalt hea, aga 100 tõmmet päevas on siiski liiga palju. Väga palju sõltub ka harjatüübist. Kehva kvaliteediga harjad kahjustavad juukseid. Kasuta naturaalsetest harjastest valmistatud juukseharja ning silikoonvaba laiapiilist kammi, kui tahad oma kiharate ees õigesti hoolitseda.

Jalg üle põlve istumine põhjustab veenilaiendeid

Veenilaiendid saavad alguse põlveõndlast. Jalg üle põlve istumine neid ei põhjusta. See on geneetliselt paika pandud, keda veenilaiendid ohustavad.

Ripsmetušš kahjustab ripsmeid

Aega-ajalt on kuulda, et ripsmetušš on ripsmetele kahjulik ja sellest tuleks loobuda. See ei vasta tõele. Vastupidi: tänapäeval sisaldavad kvaliteetsed tušid mitmesuguseid kasulikke õlisid, proteiine ja vaha, mis ripsmete eest hoolt kannavad. Sellegipoolest on väga oluline igal õhtul meik eemaldada. Värvitud ripsmetega magama heites riskid nende kahjustumisega.

Valged täpid sõrmeküüntel tekivad kaltsiumipuudusest

Kaua aega arvati, et valged träpsud küüntel tekivad kas kaltsiumi- või magneesiumipuudusest. See väide ei pea paika: valged plekid näitavad tõenäoliselt väikseid vigastusi küüne struktuuris.

Juuksehooldusvahendid aitavad lõhenenud juukseotsi parandada

Ükski juuksemask ega – palsam ei ravi katkenuid juukseotsi terveks, vaid kleebivad otsad jälle kokku, jättes tunde, et need on terved. Lõhenenud juukseotse vastu aitab ainult üks – nende mahalõikamine.

Kui lakitud küüntele peale puhuda, kuivavad need kiiremini

Küüned kiiresti üle tõmmata, kuivaks puhuda ja uksest välja tormata? Kahjuks ei käi see nii. Niiske hingeõhk hoopiski aeglustab laki kuivamist, sest selles sisaldub lahusti aurustub õhku. Ülevõõbatud küünte korral aitab vaid ootamine. Kannatamatutel on võimalus soetada endale spetsiaalsed kiirestikuivavad küünelakid.

Raseerimine muudab karvad tumedamaks

Tihti jääb mulje, et jalgade raseerimine muudab karvakasvu tumedamaks ning tihedamaks. Nii see aga ei ole: uued karvad näevad nende melaniini koguse tõttu tumedamad välja. Aja möödudes hakkavad need pleekima. Samuti ei pea paika väide nagu karvad pideva raseerimise tagajärjel tugevamaks muutuks. Karvakasv sõltub geenidest.

Šokolaadi söömine põhjustab vinne

Šokohoolikud ei pea muretsema, et nad tumedat maiust nautides endale vinnid saaksid. Seni ei ole veel teaduslikult tõestatud, et šokolaadi söömine vistrikke tekitaks. Sama kehtib ka kartulikrõpsude kohta. Vistrikud tekivad, kui rasunäärmed toodavad liigset rasu, mis poore ummistab.

Hambapasta aitab vistrike vastu

Mõned hambapastad sisaldavad tsinki ja võivad tõenäoliselt punne kuivatada ning põletikuvastaselt mõjuda. Arstid ei soovita aga hambapastaga vinne ravida, sest see sisaldab mentooli ja floori, mis õrna nahka kahjustada ning punniprobmeeli hullemaks muuta võib.

Otste lõikamine paneb juuksed kiiremini kasvama

Kahjuks ei vasta see müüt tõele. Pärast juukselõikust näevad juuksed küll tervemad välja, aga juukseid kiiremini kasvama see ei pane. Juuksed kasvavad juuksejuurest, mitte otstest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles