Vitamiinid soodustavad hedonistlikku enesepettust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus nõuab ravi.
Haigus nõuab ravi. Foto: SCANPIX

Taiwani teadlaste värskelt avaldatud uuringu kohaselt tegelevad paljud vitamiine tarbivad inimesed enesepettusega - neil võib tekkida illusioon, justkui annaks need tabletid nähtamatu kaitse kõige halva ja tervist kahjustava eest. 

Nii tunnevad vitamiine söönud inimesed, et tervise nimel tehtud pingutuste tõttu on nad ära teeninud veel ühe koogitüki või klaasi veini, muutes tegelikult oma käitumist ebatervislikumaks, vahendab teadus.err.ee.

Teadlased jagasid ilma toimeaineteta tablette 82 vabatahtlikule, kellest poolele öeldi, et tegu on platseeboga ja ülejäänutele, et tegu on vitamiinidega.

Enda uskumuse järgi vitamiine söönud inimeste jaoks muutusid tabletid justkui indulgentsideks, millega ebatervislikke toiduvalikuid ja vähest liikumist lunastada.

Samuti suurenes n-ö vitamiinide söömisega petlik usk, et ollakse kaitstud ja miski ei saa vitamiine söönud inimesele kahju teha. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles